lagkaloridiet

Gå ner i vikt med en lågkaloridiet

En lågkaloridiet kan vara en mycket effektiv metod för viktminskning, men metoden passar inte alla och ska bara följas under en begränsad period. Läs vidare så berättar vi allt du behöver veta för att lyckas.

Det finns flera viktmetoder att följa för att nå sin drömvikt, och här ska vi berätta mer om lågkaloridiet. När du vill gå ner i vikt krävs en negativ energibalans, mellan antal intagna kalorier och antal förbrukade kalorier per dag – du måste använda mer än du tar in.


Olika dieter för viktminskning

För många kan det räcka med att öka sin fysiska aktivitet och göra en mindre förändring av sina matvanor för att lyckas gå ner i vikt, men för andra kan en speciell diet vara vad som behövs för att lyckas.

Det finns ingen viktminskningsdiet som passar alla, det gäller helt enkelt att hitta den metod som passar dig bäst. För många kan dock en lågkaloridiet med ett lägre kaloriintag per dag vara en bra start på en viktnedgång. Andra dieter för att minska i vikt är till exempel GI-metoden, medelhavsdieten och raw food-dieten.

Diet med lågkalorikost

Kvinnor rekommenderas enligt Livsmedelsverket att äta ungefär 1700-2500 kilokalorier per dag för att upprätthålla sin vikt. Det totala energibehovet är beroende av flera parametrar, däribland ex ålder. Män har generellt ett högre energibehov, vilket kan uppskattas till ca 2000-3200 kcal per dag.. En lågkaloridiet är en diet som innehåller färre kalorier än så. Under en lågkaloridiet är det vanligt att ha ett energiunderskott på 500-1000 kalorier varje dag. I den här kaloritabellen kan du se hur mycket kalorier flera vanliga livsmedel innehåller.

En diet där du begränsar antal intagna kalorier per dag kan vara mycket effektiv, men för att kroppen ska må bra under viktresan gäller det att se till att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver.

Begränsad tid – och inte för alla.

Det är viktigt att komma ihåg att en lågkaloridiet inte ensam ger en mer hälsosam livsstil och att den bara ska följas under en begränsad tid. För att få en mer hälsosam livsstil måste du äta bra, sova gott och röra dig regelbundet varje dag. En lågkaloridiet passar inte heller alla. Först och främst så rekommenderas dieten för friska vuxna med övervikt eller fetma. Barn och tonåringar behöver mycket näring för att växa, liksom gravida och ammande kvinnor. En diet med ett begränsat kaloriinnehåll kan leda till otillräcklig näring och rekommenderas därför inte för dessa personer. En diet med lågt kaloriinnehåll passar inte heller dig som tränar mycket. Då behöver nämligen kroppen mer energi för att orka med den fysiska aktiviteten. Äldre bör inte heller följa en lågkaloridiet. Om du är osäker, konsultera din läkare huruvida en lågkaloridiet är rätt val för dig.

När du följer en lågkaloridiet kan du initialt uppleva mindre biverkningar som trötthet, illamående samt lös eller trög mage. Dessa biverkningar försvinner normalt när kroppen anpassat sig efter det lägre energiintaget, eller när du börjar äta en mer balanserad kost igen.

Periodisk fasta

Det finns viktminskningsmetoder som istället för att begränsa kaloriintaget varje dag varvar fasta med vanlig mat. 5:2-dieten är en sådan viktminskningsmetod med periodisk fasta. Metoden innebär att du äter precis som du brukar fem dagar i veckan och begränsar ditt kaloriintag rejält övriga två dagar. 8:16-dieten är en variant av 5:2-dieten. Följer du den metoden får du äta normalt åtta timmar varje dag och fasta resterande sexton timmar.

Bästsäljare