Viktminskning – kom igång med en diet

Att uppnå en hälsosam vikt handlar om att hitta en balans mellan kaloriintag och kaloriförbränning. För att uppnå viktminskning måste du förbränna fler kalorier än de du får i dig. Något av det svåraste kan vara att bestämma sig för när och hur man ska starta - som en viktexpert i över 20 år vet Nutrilett att det viktigaste är att ha en tydlig och enkel start. Vi tycker vår metod svarar bra på detta, men det är upp till dig.

En lyckad viktminskning kan ske genom flera metoder såsom ökad fysisk aktivitet eller en förändring av matvanor. För många kan detta vara tillräcklig för att gå ner i vikt.
Om du har provat dessa metoder utan lyckat resultat, kan en diet vara rätt metod för viktminskning.

Diet för viktminskning

Det finns många dieter för viktminskning att välja mellan. Vissa fokuserar på att begränsa antalet kalorier, medan andra fokuserar på att begränsa mängden kolhydrater eller fett i kosten.
Sanningen är att ingen diet är bäst för alla – men vi rekommenderar främst två dieter för effektiv och kontrollerad viktminskning – nämligen VLCD-diet och periodisk fasta.

VLCD (Very Low Calorie Diet)

En ”very low calorie diet”, eller VLCD, är en diet som fungerar för snabb viktminskning och som kan användas upp till 8 veckor. Dieten innebär att du äter/dricker specialmåltider med ett totalt kaloriintag på 710-795  kcal om dagen.
Rekommenderat antal kalorier per dag är 2000 kcal för kvinnor och 2500 kcal för män, vilket innebär att VLCD-dieter innehåller färre kalorier än vanligt dagligt kaloriintag. Av den anledningen kan en sådan diet vara en effektiv metod för viktminskning.

En VLCD-diet innebär alltså att du ersätter alla dina måltider med 5 pulvermåltider eller VLCD-märkta färdigblandade drycker om dagen. Du kan välja mellan shakes, soppor eller smoothies märkta med VLCD. Dessa måltider är utformade för att ge dig alla näringsämnen som du behöver få i dig under dagen.

Läs mer om VLCD här 

Att välja en VLCD-diet

Alla Nutriletts dietpaket är utformade kring principen om VLCD (very low calorie diet) och total ersättning av dina måltider. Vilken diet du väljer beror bland annat på om du bara vill dricka shakes, äta soppor, eller en mix av båda.
Nutrilett har skräddarsydda färdiga paket som du kan välja mellan.

När du har nått ditt viktmål kan du använda Nutriletts kostscheman i 3 faser och måltidsersättare för att säkerställa en säker övergång tillbaka till en vanlig diet.

Kostschema för kvinnor: 3 faser 

Kostschema för män: 3 faser 

Periodisk fasta

Periodisk fasta innebär att du varvar perioder av fasta och vanlig mat. I stället för att begränsa ditt kaloriintag kontinuerligt, som i VLCD, kontrollerar du de perioder du äter istället.

5:2-dieten är en populär metod för periodisk fasta och innebär att matintaget minimeras två dagar i veckan. Du kan du äta normalt fem dagar i veckan, och på två valfria dagar i veckan bör du begränsa ditt kaloriintag.

Eftersom inga livsmedel är förbjudna under de fem dagarna är dieter som 5:2 tilltalande för många som vill gå ner i vikt och förbättra sin hälsa på ett bekvämt och kontrollerat sätt.

Här hittar du mer information för dig som vill veta mer om dieten och hur du kan använda Nutriletts produkter under 5:2-dieten. 

8:16-fasta är också en variant av periodisk fasta, där du äter i 8 timmar och fastar i 16 timmar, utan begränsningar för vad eller hur mycket du kan äta.

Välj en 5:2-diet

Som Sveriges ledade varumärke för viktnedgång passar Nutriletts bars och smoothies perfekt att använda under5:2-dieten. Med Nutriletts måltidsersättningar kan du enkelt kontrollera ditt kaloriintag under fastedagarna. Du kan välja mellan 5 och 10 veckors dietpaket.

  • Enkelt att kontrollera kaloriintaget per dag
  • Högt proteininnehåll i våra bars och smoothies
    • Tryggt, eftersom Nutrilett innehåller alla vitaminer och mineraler kroppen behöver i en måltid

Detox

Detox innebär att man renar kroppen med juicer och andra drycker. Detox är ett omdiskuterat ämne, eftersom leverns uppgift är att rensa kroppen från gifter.  Det finns inga vetenskapliga bevis för detox, men det finns flera sätt att ”detoxa” din kropp med juicer, smoothies eller teer.

FODMAP-diet

FODMAP är en diet för dig som bland annat lider av IBS, som är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome. Dieten innebär att du äter mat som inte irriterar tarmen. Om du inte lider av detta tillstånd, kommer denna diet inte att ge dig några speciella fördelar, men för dig med IBS kan denna diet vara till en stor fördel.

GI-metod

GI-metoden kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Denna diet ger dig ett stadigt blodsocker, vilket i sin tur kan hjälpa dig att må bättre. Metoden går ut på att välja mat utifrån dess GI, glykemiskt index, och sedan hitta de livsmedel som har önskad GI-nivå.

Medelhavskost

Medelhavsdieten är inspirerad av mat från medelhavsområdet, och är därmed inte en diet för snabb viktminskning. Om viktminskning är ditt mål, är det viktigt att fokusera på balansen mellan kaloriintag och kaloriförbränning. Medelhavsdieten är därmed en diet där fokus ligger på en långsiktig hälsosam kost och livsstil.

Dukan-diet

Dukan-dieten går ut på att ersätta kolhydrater med protein och att äta den typ av råvaror som människan har ätit sen urminnes tider. Om du är ett fan av kött och animaliska produkter, så är detta dieten för dig. Dieten består 100 olika livsmedel varav 71 kommer från djurvärlden. Kosten består av fyra faser och är relativt lätt att följa.

Raw food

Raw food-dieten är inte bara trendig utan ger dig en näringsrik diet som består av ren och naturlig mat. Maten kategoriseras som raw food när den inte hettas upp mer än 42 grader. Maten är således rå och obehandlad, och vanligtvis vegetarisk, ekologisk och laktosfri. Om du älskar juicer och smoothies, nötter, frön och bönor är denna diet perfekt för dig!

Nutriletts VLCD-dieter

Periodisk fasta

Periodisk fasta går ut på att variera mellan perioder med fasta och normal kost.
I stället för att begränsa kaloriintaget kontinuerligt som under VLCD, så kontrollerar du istället perioderna när du gör det.

5:2-dieten är en populär metod för periodisk fasta och innebär att du minskar ditt matintag under två dagar i veckan. Under en sådan diet kan du äta normalt i fem dagar och sedan på två valfria dagar begränsar du kaloriintaget.

Eftersom inga livsmedel är förbjudna under 5 dagar i veckan, är dieter som 5:2:dieten tilltalande för många människor som försöker gå ner i vikt och förbättra hälsan på ett relativt bekvämt och kontrollerat sätt.

Att välja en 5:2 diet

Genom sin sammansättning av bars och smoothies och långa erfarenhet inom vikt så passar Nutriletts produkter perfekt med 5:2-metoden. Nutrilett erbjuder enkelhet och trygghet under fastedagarna med våra måltidsersättningar. Du kan välja mellan 5 veckors- eller 10-veckor 5:2:diet.

  • Enkelt att kontrollera kaloriintaget per dag
  • Högt proteininnehåll i våra bars och smoothies
  • Trygghet då du får i dig allt kroppen behöver av vitaminer och mineraler

Bästsäljare