Raw food – vad är det och hur funkar det?

Raw food är inte bara trendigt, det är även näringsrikt och sägs kunna hjälpa dig att gå ner i vikt. Raw-food ger dig ren och naturlig föda. Prova redan idag.

På Nutrilett.se kan du läsa en genomgång av de mest populära dieterna. På ett långsiktigt plan kan olika dieter vara olika gynnsamma för hälsan. Raw food är en av många dieter som varit på tapeten de senaste åren. Betydelsen av en raw food-diet är att du äter så naturlig, hel och ren föda som möjligt. Varför då? Jo, eftersom en råkost behåller näringen i maten i större utsträckning till skillnad från mat som tillagas eller upphettas.

När klassas en rätt som raw food?

Raw food kategoriseras en maträtt som när den inte har blivit upphettad över 42 grader Celsius. Raw food sticker ut på det sättet, just för att den är rå och obehandlad. Oftast innebär detta en vegetarisk och ekologisk kost, fri från laktos, alltså råa livsmedel som är i sin naturliga form.

Fördelar med raw food

 • De flesta som äter efter en raw food-diet har upplevt ett flertal positiva effekter med sin hälsa. Bland annat förbättrad matsmältning, allmänt piggare humör samt goda effekter på hyn och sömnen.
 • Med hjälp av raw food får du i dig en stor mängd mineraler, vitaminer och fibrer.
 • Raw food ger maten en stor volym, det resulterar i att det blir lättare att äta en lagom mängd.
 • Klimatet kommer tacka dig ifall du äter raw food. Först och främst så bidrar du till ekologin, eftersom varorna som används i samband med kosthållningen är ekologiska och närproducerade. På så vis gynnar du jordbruket. Du minskar dessutom din elförbrukning av ugn, spis och så vidare, och miljön värnas genom att det mest du tillagar är komposterbart.
 • Du ser vad du får! I raw food finns inga märkliga tillsatser eller dolda ingredienser.
 • När du äter raw food så utesluter du vitt mjöl, animaliska produkter samt raffinerat socker. Det sägs att detta minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt andra sjukdomar och åkommor.
 • Håller du en strikt raw food-diet så avstår du från både mejeriprodukter och kött, eftersom dessa tar lång tid för kroppen att bryta ner. Detta gör att du undviker både en försurande effekt, transfetter och toxiner, vilka sägs ha en negativ effekt på kroppen.

Nackdelar med raw food

 • Vissa ämnen har kroppen lättare att ta upp när den har tillagats, exempelvis protein.
 • Vissa experter menar att vid upphettning av växter, grönsaker och baljväxter så förstörs skadliga ämnen, något som går förlorat vid användning av raw food-dieten.
 • Raw food-dieten kan ta tid att lära sig och upprätthålla eftersom tillagningen går till på ett annat sätt än du är van vid. Restaurangbesök kan bli krångliga, och du kan behöva gå till specialbutiker för att hitta det du behöver.
 • Många kan uppleva dieten som kostsam, eftersom både hjälpredskapen som behövs (juicepress, torkugn och annat) och ekologiska matvaror är dyrare.

Att börja med raw food

Raw food är för många en hel livsstil, och det kan då bli både komplext och omställande att lägga om den tidigare kosten till 100 procent raw food. Därför väljer fler att börja med att testa smått, genom att reducera intaget av animaliska produkter samt byta ut vissa produkter och måltider. Att byta ut ett av målen för dagen till raw food, eller bara att en del av tallriken ska bestå av raw food, är en god början. Ett annat alternativ är att byta ut frukosten mot bär, nötter, frukt och grönt, samt att äta mellanmål i form av torkad frukt och nötter, möjligtvis i bar-form. Det är viktigt att inte ha fokus på bortplockningen av olika varor eller att se det som att du går miste om saker, försök istället att se på det hela som en ny, spännande upplevelse med nya smaker och naturliga ingredienser.

Raw food-kosten består till största del av mat från växtriket så som grönsaker, nötter och frukt. För att kunna variera din raw-food kan du komplettera med alger, olika sorters skott och groddar samt baljväxter. Avokados är också ett ypperligt val när du vill äta rå och naturlig mat.

Hur går det till?

En stor del av kosten äts rå och naturlig, eller så kan den mixas samman till smoothies eller juicer. Nötter, fröer och bönor brukar blötläggas, syras eller groddas, på så vis uppstår ett högre näringsvärde. “Tillagning” av raw food kan ske med hjälp av torkugn och groddmaskin. I torkugnen kan du tillaga frökex och bröd, och även torka frukt.

Passande recept för dig som vill mjukstarta

Som sagt, att ställa om till en hundraprocentig raw food-kost kan vara svårt. På Nutrilett.se kan du hitta mängder av olika recept att få inspiration ifrån. Nedan följer också en lista på riktigt goda recept, ifall du känner dig sugen att testa på raw food.

Gå ner i vikt med raw food

Personer som håller en raw food-diet lider sällan av övervikt, det har visats i studier. Om du har som mål att gå ner i vikt med hjälp av raw food så finns det några aspekter att tänka extra på.

 • Se upp för det naturliga sockret som finns i frukt, ät istället mer av grönsakerna.
 • Nötter innehåller nyttiga fetter, men det är lätt att överkonsumera. Undvik att äta för stora mängder, en näve per dag räcker.
 • Träning är alltid en viktig del av viktnedgång. Raw food-dieten passar den som uppskattar lättare träningspass, promenader och yoga.

Att tänka på

Precis som med samtliga dieter så fungerar faktiskt inte allting för alla. Det kan finnas olika anledningar som gör att just din kropp inte klarar av en hundraprocentig raw food-diet. Känner du att du vill ha en del animaliska produkter i din diet så har du alternativ i form av GI-metoden och medelhavskost. 

Du behöver inte äta raw food på heltid, du kan också bara låta den komplettera den vanliga maten. Drick en utsökt, grön smoothie till mellanmål varje dag, ät bara en måltid om dagen som är 100 % raw food eller gör en god sallad till maten.

Bästsäljare