8 16 fasting

8:16 fasta – Hur fungerar metoden?

Många fokuserar på vad man ska äta när man går på diet, men periodisk fasta (Intermittent Fasting) och speciellt 8:16, fokuserar snarare på när man ska äta. Här kan du läsa mer om 8:16 och vad periodisk fasta går ut på.

Bild: Bild av picjumbo.com från Pexels

Vad innebär 16:8-dieten och hur fungerar det

16:8 eller 8:16, är en typ av periodisk fasta där du fastar i sexton timmar och har ett ätfönster åtta timmar om dagen. Många fastar över natten och hoppar över frukost, och äter melllan klockan 12 och 20. Ätfönstret kan variera beroende på vad som passar dig och din livsstil, så att det tar kortare tid för kroppen att vänja sig vid de nya rutinerna.

Hur man lägger upp sina måltider och vad man äter är upp till var och en. Vissa väljer att äta en stor måltid som fyller dagens närings- och energibehov, medan andra delar upp måltiderna under de åtta timmarna.

Fördelarna med 8:16

Det finns flera fördelar med 8:16-metoden, men alla påstådda hälsofördelarna är inte baserade på forskning eller bevisade.

Om du vill gå ner i vikt eller kämpar med ett överväldigande fokus på mat hela dagen och kvällen, kan periodisk fasta enligt 8:16 hjälpa dig att kontrollera din hunger.

Flera källor hävdar att periodisk fasta kan bidra till att sänka insulinnivåerna, minska inflammationer i kroppen och främja viktminskning – kontakta alltid din läkare innan du börjar en ny diet, så att ni tillsammans kan skräddarsy en diet som passar dig.

Vad man ska tänka på

Även om du bara kan äta åtta timmar om dagen betyder det inte att du automatiskt går ner i vikt. Du kan inte ha ett högre totalt energiintag än det du bränner under en dag, och om du vill gå ner i vikt måste intaget vara något lägre.

Hur ska man äta

Hur man ska äta enligt 8/16-dieten är upp till var och en, och här bör man välja en fördelning som passar ens livsstil. Om du vill fortsätta med dina fastemåltider kan du exempelvis hoppa över frukost och äta lunch, middag och mellanmål, eller så kan du äta en stor måltid som innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver. Kontakta din läkare för att hitta en måltidsrytm som passar dig.

Viktminskning och 8:16

När man ska gå ner i vikt handlar det om kalorier in och kalorier ut. Om du äter mer än du bränner på en dag kommer du troligen att gå upp i vikt, och om du äter mindre än du bränner, går du ner i vikt.

Detsamma gäller även för periodisk fasta och 8:16. Även om ditt ätfönster är kortare måste du se till att du inte äter för mycket i förhållande till vad du bränner.

Det är också individuellt när resultaten kommer. Vissa kan se resultat redan efter den första dagen, medan det för andra kan ta lite längre tid. Var tålmodig.

Kom ihåg att den bästa kosten är den du lyckas hålla fast vid, och som hjälper dig att nå ditt mål!

Viktminskning – kom igång med en diet

5:2-diet – 5 steg för nybörjare

Träning och 8:16

Det går bra att kombinera träning och 8:16-dieten, och det är många inom träningsvärlden som hyllar metoden. Kroppen blir också van vid rutiner, och för många kommer det att gynna hälsan. Det som är viktigt att komma ihåg när du tränar och äter enligt 8:16, är att du får i dig tillräckligt med protein för att undvika onödig muskelförlust.

Bästsäljare