Billig och nyttig mat. Foto.

Billig och nyttig mat för viktnedgång

Nyttig och billig mat går inte alltid ihop. Ibland kan det kännas svårt att äta nyttig mat till ett billigt pris. I denna artikel ger vi dig tips på hur du kan äta och dricka hälsosamt, utan att tömma bankkontot.

Baklänges planläggning

Det finns många tips på hur du kan äta billig och nyttig mat – ett är baklänges planläggning. Det innebär att du öppnar ditt kylskåp eller din frys och planerar din måltid efter maten du hittar där. Du skapar helt enkelt menyer baserade på ingredienser som du redan har hemma.

Ät rester

I din matplanering ska du så klart inte heller glömma bort matresterna från tidigare måltider. Middagen från gårdagen kan till exempel bli en perfekt matlåda att ta med till jobbet. Är resten för liten kan du alltid tillsätta några extra grönsaker, rotfrukter eller kanske ett eller två kokta ägg. Det går också ofta bra att frysa ner resterna för att spara till ett senare tillfälle.

Rutin är din bästa vän

Vill du äta billig och hälsosam mat är det faktiskt inte så dumt med planering och goda rutiner. Här hittar du ett förslag på en enkel och nyttig matplan för att planera och fördela ditt matintag under dagen.

Att äta samma nyttiga mat flera gånger i månaden är ett annat sätt för att hålla koll på matutgifterna. Du kan till exempel variera mellan ett par frukostar och middagar i månaden, eller så fixar du en billig och nyttig matlåda och kör samma lunch flera dagar i veckan. Här får du tips på billig och kalorisnål mat.

Kilopris på nyttig mat

Se alltid till kilopriset när du handlar i butiken. Då är det lättare att jämföra det faktiska priset på matvarorna. Kom bara ihåg att inte köpa för mycket mat som du sedan måste slänga! Många affärer säljer också ut mat med snart utgånget bäst före-datum till riktigt bra priser. Perfekt till en nyttig och billig middag! Självklart är det också bra att hålla kolla på mataffärernas extrapriser och låta även det styra middagsmenyn. Köp helt enkelt mycket och fixa ett storkok och frys in färdiga middagar i portionslådor!

Kött-fri vecka

Kött kan vara dyrt – ät därför vegetariskt några dagar i veckan. Du kan ersätta köttet med proteinrika bönor, linser, ärtor och ägg. Det är nyttig mat som är billig, god och enkel.

Fyll på med rotsaker och grönsaker

Rotsaker är billiga, näringsrika och kalorisnåla. Fyll därför på med (söt)potatis, rödbetor, kålrot, palsternackor, morötter och andra goda rotfrukter till alla måltider. De kan tillagas på många olika sätt. Testa till exempel att ugnsrosta, woka, koka och grilla dina rotsaker! Glöm inte heller bort vanliga grönsaker ­­– önskar du minska i fettvikt kan förslagsvis halva tallriken bestå av grönsaker. Här kommer tips på tre goda, grönsaksrika recept:

Ät billigt och nyttigt – ät säsongsbaserat

Leta efter recept som är baserade på säsongens råvaror. Grönsaker och frukt är till exempel billigare under säsong, dessutom blir det också mer miljövänligt. Ät till exempel jordgubbar på sommaren, tomater på sensommaren och rotfrukter och kål på vintern. Frysta grönsaker och bär är också ett bra alternativ när du vill laga recept med billig och nyttig mat.

Drick enkelt

Låter du bli att köpa exempelvis saft, läsk och juice kan du spara mycket pengar. Det är också fördelaktigt för dig som vill hålla vikten, eftersom dessa drycker ofta har ett högt kaloriinnehåll. Tillsätt i stället några lime- eller citronskivor i ditt vatten eller lägg ner gurkbitar eller bär. Nyttigt, friskt och billigt!

Billig nyttig mat med få ingredienser

Gör det enkelt för dig – välj recept som innehåller få ingredienser. Det blir nämligen ofta billigare. Satsa alltså på recept med få ingredienser men våga krydda upp maten ordentligt. Testa till exempel spiskummin, lagerblad, chiliflakes och curry! Tips på enkla recept med få ingredienser:

 

Lycka till med din planläggning!

Bästsäljare