nyttig och billig mat

Nyttig och billig mat

Nyttig och billig mat går inte alltid ihop. Ibland kan det kännas svårt att äta nyttig mat till ett billigt pris. I denna artikel ger vi dig tips på hur du kan äta och dricka nyttigt, utan att tömma kontot på pengar.

Baklänges planläggning

Det finns många tips på hur du kan äta nyttigt och billigt – ett är baklänges planläggning. Med baklänges planläggning startar du planläggningen utifrån det du har i kylskåpet och frysen. Du skapar då menyer baserat på ingredienser som du redan har hemma. Hitta också matvaror som är på extrapris och låt även det styra middagsmenyn. Det kan du göra enkelt genom att ladda ner en App som ger dig en bra översikt av butikernas bästa erbjudanden.

Läs också: Enkel och nyttig matplan

Kilopris på nyttig mat

Se alltid på kilopriset när du handlar i butiken. Då är det lättare att jämföra det faktiska priset på matvaror. Kom bara ihåg att inte köpa för mycket mat som du sedan får slänga!

Rutin är din bästa vän

Att hitta nyttig mat som du äter flertalet gånger under en månad, kommer att hjälpa dig i din matplanläggning. Om du verkligen måste spara pengar så kan det vara lönsamt!
Hitta några recept på nyttig mat som är enkel och billig att tillaga. Du kan till exempel variera ett par frukostar och luncher.

Kött-fri vecka

Kött kan vara väldigt dyrt. Lägg därför in en kött-fri vecka i planeringen, eller till och med en kött-fri dag i veckan. Du kan ersätta köttet med proteinrik diet såsom bönor, linser, grönsaker, frukt, bär och fullkornsprodukter. Nyttig mat som är god och enkel.

Fyll på med grönsaker

Grönsaker är billiga, näringsrika och kalorisnåla. Fyll därför på med grönsaker till alla måltider. Testa olika varianter såsom: wokade, stekta eller grillade grönsaker. Halva tallriken borde vara fylld med grönsaker!

Här kommer tips på 3 recept – rika på grönsaker:

Ät säsongsbaserat

Leta efter recept som är baserade på säsongens råvaror. Grönsaker och frukt är till exempel billigare under säsong. Frusna grönsaker och bär är också bra alternativ till att få i sig billig och nyttig mat.
Drick enkelt
Dricka kan vara en stor kostnad när du är i butiken, speciellt alkoholfria. Låter du bli att köpa dricka som saft, läsk, juice, så kan du spara mycket pengar. Det är också fördelaktigt för dig som vill hålla vikten, eftersom dessa drycker har ett högt kaloriinnehåll.
Ett alternativ är att tillsätta lime, bär, citron, apelsin eller gurka till ditt vatten. Nyttigt, friskt och billigt!

Läs också: Matplan – Gå ner i vikt

5 ingredienser eller mindre

Gör det enkelt för dig själv – välj recept som innehåller få ingredienser. Många onödiga ingredienser kan bli dyrt, och du använder sällan allt som du handlar in.

Tips på enkla recept med få ingredienser:

Ät rester

Planera in att använda matresterna från tidigare måltider, till exempel till lunch eller middag dagen efter.
Det går också att frysa ner resterna till senare på veckan!

Lycka till med din planläggning!

Bästsäljare