Träna med gummiband. Foto,

Träna med gummiband: Våra bästa övningar

Har du provat att träna med ett gummiband någon gång? Det är ett mycket bra sätt att verkligen se till att träningen blir av. Med ett band kan du träna hemma, utomhus och när du är på resande fot. Välkommen att läsa om träning med gummiband! Vi ger också tips på några bra övningar.

Att träna med gummiband är en billig, skonsam och effektiv träningsform som passar alla, både nybörjaren och den vältränade.

Tre olika typer av band

Det finns olika typer av band med olika längder, tjocklekar och motstånd. Du kan till exempel träna med ett gummiband med eller utan handtag eller med ett miniband.  Ett band med handtag används vid övningar som tränar armar, axlar och rygg. Handtagen hjälper dig att få ett bättre grepp. Ett miniband är bra för träning av ben, rumpa och höfter. Du kan träna med gummiband och miniband sittande, stående och liggande.

 

Band kommer med olika motstånd och för att hitta ett band som passar dig måste du prova dig fram. Ett band som inte är tillräckligt stramt ger ingen utmaning, och ett band som är för löst ger ingen effekt. Det är ofta bra att ha flera band: ett band med mer motstånd till benövningar och ett band med lättare motstånd till överkroppen. Miniband säljs ofta i flerpack innehållandes band med olika motstånd.

 

Fördelar med att träna med gummiband

Det finns övningar för hela kroppen som du kan göra med ett gummiband, och det är kanske den största fördelen. Det är enkelt att bland annat träna mage, axlar, armar och rumpa med ett gummiband. Att träna med band passar dig som är nybörjare, men också dig som är skadad och behöver rehabilitering eller dig som är gravid. När du tränar med gummiband får du motstånd genom hela rörelsen och inga snabba ryck. Att träna med ett band är skonsamt för kroppen.

 

Det är också ett billigt träningsredskap som du enkelt kan använda hemma, vid utomhusträning och på resa. En annan fördel är att gummibandet inte tar någon plats. Sist men inte minst – att träna med gummiband är både roligt och effektivt!

 

Övningar med gummiband

Övningar med gummiband är en typ av styrketräning. Du kan använda gummibandet i stället för en skivstång och till exempel göra marklyft och rodd. I styrkeövningar utan vikter kan du addera gummibandet och på så sätt få ett extra motstånd. Läs gärna mer om hur du snabbt och enkelt kan komma i gång med träning hemma.

 

Här nedan ger vi förslag på olika övningar med gummiband:

 

  1. Rodd med band

Sätt dig på marken med raka ben och gummibandet runt fötterna. Håll gummibandet och dra händerna mot kroppen, utan att röra överkroppen.

 

  1. Armpress med band

Ställ dig på gummibandet och håll i det med händerna. Pressa händerna mot taket tills de är raka. Sänk och håll emot hela vägen ner tills händerna och armarna är i startpositionen igen.

 

  1. Stående rumpspark med miniband

Sätt bandet runt fotlederna och kicka bakåt med ett ben i taget. Håll benet rakt under övningen.

 

  1. Knäböj med miniband

Sätt bandet strax under knäna. Stå höftbrett med fötterna och pressa isär knäna. Fortsätt att pressa ut samtidigt som du gör ett benböj.

 

  1. Sidogång med miniband

Sätt bandet strax under knäna. Sjunk ner med höften och rumpan och ta ett steg åt sidan. Låt det andra benet följa efter.

 

  1. Situp med band

Förankra bandet på något sätt i marken. Ligg på rygg och gummibandet med händerna vid axlarna och gör vanliga situps.

 

Gör gärna ett träningsprogram med några eller alla övningar och kör tolv repetitioner gånger fyra set. Är du osäker på hur du ska komma igång med träningen hittar du ett träningsprogram för nybörjare här liksom 16 enkla övningar som passar perfekt för ett träningspass hemma i vardagsrummet eller utomhus.

Bästsäljare