Träna hemma och gå ner i vikt – övningarna alla kan göra

I ett hälsosamt liv är träningen ett självklart inslag vid sidan av en bra kost. För dig som föredrar att slippa anpassa dig efter väder och vind är träning hemma ett bra alternativ för att hålla dig i form.

Inspireras till ett nytt träningsprogram för att gå ner i vikt

Vilken som är den bästa platsen för din träning påverkas av hur din vardag ser ut och vad du har för förutsättningar. Passa på att träna hemma medan tvättmaskinen jobbar, eller fokusera stenhårt på gymmet.

Att gymmet är en plats med goda möjligheter till att hålla igång träningen är ingen nyhet. Där finns en uppsjö av redskap och möjlighet till träning i grupp. Men även det egna hemmet kan bli en viktig del i din träning för att gå ner i vikt, bibehålla vikten eller bygga muskler.

Läs mer: Vilket träningsprogram är bäst för att gå ner i vikt?

Gå ner i vikt med träning hemma

– ­Om du vill slippa resvägar till och från gymmet och ha träningen nära till hands är hemmaträning ett bra alternativ, säger Madelen Dahlen, personlig tränare. Du sparar dessutom pengar när du slipper betala medlemsavgifter.

När du tränar hemma är det extra viktigt med disciplin eftersom det alltid finns mycket runt omkring som kan distrahera. För att lyckas med hemmaträningen är det därför avgörande med ett tydligt träningsprogram om du vill gå ner i vikt. Planera vilka dagar och tider du ska träna för att enklare kunna hålla din plan.

Läs mer: Fem tips för att gå ner i vikt

Madelens 3 bästa övningar för hemmaträning

  1. Investera i några enklare träningsredskap. Ett gummiband för träning, en pilatesboll och en träningsmatta är en bra början och behöver inte kosta så mycket. När du vill avancera kan du komplettera med fler redskap.
  2. Välj övningar som tränar flera muskler samtidigt. Knäböj, utfall, armhävningar och plankan är några bra exempel. Dessa övningar går dessutom att variera på många sätt när du vill utveckla din träning.
  3. Det bästa för hälsan är att träna både styrka och kondition. Du kan få upp pulsen och träna konditionen hemma genom att hålla ett högt tempo och göra dina styrkeövningar efter varandra i en cirkelträning. Varva med upphopp eller hoppande utfall. För mer konditionsträning kan du komplettera med en joggingtur runt kvarteret.

Lycka till med ditt nya träningsprogram!

 

Bästsäljare