Tallriksmodellen

Tallriksmodellen: uppdaterad klassiker med känsla för proportioner

Tallriksmodellen är en riktig klassiker. Den serverades av Scan redan 1976 och har stöttats och modifierats av Livsmedelsverket sedan 1992. Målsättningen var, och är fortfarande, att få svenskarna att fördela maten på tallriken på ett sätt som inkluderar alla viktiga energi- och näringsämnen. Tallriksmodellen lever fortfarande, tack vare sitt enkla och pedagogiska uttryck, och har uppdaterats utifrån dagens kunskaper om kost. Här guidar vi dig i precis allt du behöver veta om tallriksmodellen: tallriksmodellens då och nu, hur tallriksmodellen har uppdaterats och fungerar, vad den innehåller, om du borde följa den och vad den har för fördelar.

Tallriksmodellen, originalet

När tallriksmodellen lanserades bestod den av tre lika stora delar: uppbyggnad, underhåll och energi.

  • Uppbyggnad: protein i kött, fågel, fisk eller bönor.
  • Underhåll: frukt, grönsaker och rotfrukter
  • Energi: potatis, bröd, ris och pasta.

Med tallriksmodellen skulle portionen innehålla rätt mängd vitaminer och mineraler, en bra energibalans och en hälsosam helhet.

Den nya tallriksmodellen

Livsmedelsverket uppdaterade den gamla tallriksmodellen för att anpassa den till samtida kunskaper om kost och energiförbrukning och även till den samtida människan, som inte sällan har en stillasittande livsstil. Än idag handlar tallriksmodellen om maten ska innehålla rätt mängd vitaminer och mineraler, ge en bra energibalans och bidra till en hälsosam helhet. Modellen bygger på Livsmedelsverkets kostråd, som baseras på de gemensamma nordiska näringsrekommendationerna.

Tallriksmodellens delar är fortfarande tre och innehållet är i princip detsamma som när det begav sig 1976.

Den nya tallriksmodellen finns i två versioner:

  •   En för den som rör på sig regelbundet
  •   En annan för den som rör sig lite

Att röra på sig regelbundet handlar om att följa Livsmedelsverkets rekommendationer för fysisk aktivitet.

För den som rör sig regelbundet kan delen som består av grönsaker och potatis, bröd, ris eller pasta vara lika stora. De som tränar mycket och behöver mycket energi på grund av det kan öka delen med potatis, ris, pasta, bulgur och andra gryn. Denna del rekommenderar Livsmedelsverket vara fullkornsprodukter i så hög utsträckning som möjligt.

Den som rör sig mindre bör minska mängden potatis, ris, pasta bulgur och andra gryn och istället öka andelen grönsaker och rotfrukter. Genom att öka fiberrika och kalorisnåla grönsaker och rotfrukter slipper man gå hungrig trots att kaloriintaget har minskats. Att minska sitt kaloriintag är också ett bra sätt att gå ner i vikt och förebygga övervikt.

Tallriksmodellen kan användas av alla

Tallriksmodellens innehåll och proportioner kan utgöra grunden i ätandet för såväl man som kvinna, idrottare, barn och vegetarianer.

Tallriksmodellen är en väldigt bra utgångspunkt för hur en bra måltid ska komponeras. Innehåll och proportioner är de samma medan storleken på portionerna skiljer sig åt. Om du utgår från matcirkeln (som tidigare hette kostcirkeln) kan du släppa oron. Livsmedelsverkets tallriksmodell är en väldigt bra utgångspunkt för att balansera matintaget.

Tallriksmodellen som diet?

Har kläderna blivit mindre eller kan det vara så att det är dags att se över kostvanorna? Ditt BMI kan ge en indikation om hur du ligger till. Livsmedelsverket påpekar att tallriksmodellen i sig inte räcker för att behålla eller gå ner i vikt: “För att bibehålla eller minska i vikt krävs samtidigt andra åtgärder”. Tallriksmodellen innehåller inga anvisningar när det kommer till mängden mat utan hänvisar endast till hur mycket man rör sig och hur hungrig man är. Är man ute efter att tappa ett kilo eller två är tallriksmodellen alltså inte i sig lösningen. Men med goda kunskaper om kost, energiintag, kaloriförbrukning och hur man räknar kalorier kan tallriksmodellen mycket väl användas som en utgångspunkt för en lyckad viktminskning.

När du går på diet kan det också vara bra att ha kostcirkeln, eller matcirkeln som den numera kallas, i bakhuvudet för att säkerställa att du får i dig alla näringsämnen som kroppen behöver. Om du vill slippa tänka på sådant är Nutriletts produkter ett alternativ. De innehåller alla proteiner, kolhydrater, nödvändiga fettsyror, mineraler och vitaminer som du behöver. Produkterna ingår i Nutrilett-metoden, som har dokumenterad effekt för viktnedgång.

Vill du ha tips på recept som får dig att gå ner i vikt? Missa inte vår samling av recept som både smakar och gör gott.

Alternativ till tallriksmodellen

För dig som är vuxen och vill gå ner i vikt finns det många alternativ till tallriksmodellen. Det gäller att hitta ett upplägg som passar just dig för att motivationen ska hålla hela vägen. VLCD-dieten är perfekt för den som vill rivstarta sin viktnedgång och både se och uppleva ett snabbt resultat.

Nutrilett VLCD-produkter är avsedda för dietetisk behandling av övervikt och fetma hos personer utan hälsoproblem. Produkten skall inte användas av barn, ungdomar, äldre, gravida eller ammande, eller personer med diabetes typ 1 eller andra störningar i ämnesomsättningen. Ej heller av personer med hjärt- och kärlsjukdom eller andra åkommor där ett lågt energiintag är ohälsosamt, om inte annat rekommenderats av läkare. Använder du Nutrilett VLCD i mer än 3 veckor, bör detta ske i samråd med läkare.

En individuell kostplan är ytterligare ett bra recept för den som vill gå ner i vikt. Läs om kostplanen kan få dig att lyckas hitta vägen till en ny livsstil och en lägre vikt.

Bästsäljare