kalorier per dag

Kalorier per dag – kaloriförbrukning

Ett intag av kalorier är viktigt för oss. Vet du hur många kalorier du bör få i dig per dag för att hålla vikten, eller för att gå ner i vikt? Eftersom vi på Nutrilett är över genomsnittet intresserade av kalorier, ger vi dig svaren på frågor om kaloriförbrukning och kaloriintag.

 

Nutriletts produkter gör det enkelt att kontrollera kaloriintaget

Hur många kalorier (kcal) per dag – hålla vikten

Det är omöjligt att beräkna exakt hur många kalorier du behöver, men det finns några formler som ger en indikation på hur många kalorier du behöver under en dag. Det är individuellt hur mycket energi man är i behov av. Energibehovet varierar beroende på kön, ålder, längd och aktivitetsnivå. En tumregel är att kvinnor bör få i sig ca 2000 kalorier (kcal) per dag för att upprätthålla sin vikt och män behöver ca 2500 kalorier (kcal) per dag.

Grovt uträknat: Multiplicera din egen vikt med 30, så får du fram ett ungefärligt energibehov för ett dygn. Om du väger 70 kg kommer uträkningen se ut såhär:

30 kcal x 70 kg = 2100.

Dagar med träning ger ett något större behov för kalorier.

Visste du att Nutriletts barer kan innehålla så lite som 105 kalorier (kcal)? Ett perfekt mellanmål för dig som vill hålla vikten.

Hur mycket kalorier per dag behöver jag – gå ner i vikt

Om ditt mål är att gå ner i vikt bör du skapa en obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Den största källan till att lagra energi är kroppens fettvävnad – när vi tar in mer energi än vi förbrukar, så lagras överskottet av energi i fettvävnaden. I motsats kommer kroppen att hämta energi från fettvävnaden när vi får i oss mindre än vi behöver. När det sker så går man ner i vikt. Så kaloriintag och kaloriförbrukning är viktig matematik vid viktminskning eller viktökning.

1 kilo fett motsvarar 7000 kalorier (kcal)

Det vill säga att om du ska gå ner 1 kilo, så måste kroppen förbruka 7000 kalorier (kcal).
Vi rekommenderar alltid en långsam viktnedgång för att inte tappa muskelmassa. En långsam viktreduktion utgör en viktnedgång på 0,5 – 1 kg i veckan. Det utgör 500 – 1000 kalorier (kcal) i energiunderskott varje dag.

Kom ihåg: När du förändrar din vikt så kommer också ditt behov av energi att förändras.

Tips: Få full kontroll på ditt kaloriintag – Måltidsersättning:

Läs också: Vad är kalorier? 

Kaloriintag per dag – Kan jag gå ner i vikt om det är olika från dag till dag?

För de flesta kan det vara svårt att hålla sig till exakt samma kaloriintag varje dag. Oavsett om du ska gå ner i vikt, eller behålla vikten, så kommer intaget att variera något. Om du får i dig några extra kalorier på lördagen efter en bättre lördagsmiddag och lite snacks, hamnar du i ett överskott den dagen, men så länge du hamnar på ett underskott en annan dag, kommer inte vikten att ändra sig.

Kaloriförbrukning – Måste jag träna för att få ett underskott av kalorier?

Om målet är att gå ner i vikt, och du inte är motiverad till att vara fysiskt aktiv behöver du inte träna. Trots det är det viktigt att nämna att om du tränar regelbundet har du större chans att upprätthålla vikten efter att ha nått ditt mål. Det ska också sägas att desto mer muskler du har, desto mer kalorier förbränner du under vila.

Läs också: Kaloritabell – kalorisnål mat

Bästsäljare