Kalorier i kyckling

Kalorier i kyckling

Kyckling är en av de mest populära kött- och proteinkällorna bland svenskar och kan tillagas och kombineras på otaliga sätt. Kycklingens milda smak gör att den passar till många olika rätter och recept. Svenska hälsomyndigheter rekommenderar att vi främst äter vitt och magert kött, och därför är kycklingkött ett bra val för en hälsosam och varierad kost. I den här artikeln tittar vi närmare på kyckling och kalorier, och hur kaloriinnehållet förändras utifrån olika tillagningsmetoder. Hur mycket protein är det i kyckling och hur många kalorier är det i grillad kyckling? Kalorier säger mycket när det kommer till hälsosam kost och vi visar dig hur du kan tillaga kycklingen för att hålla maten så kalorisnål som möjligt!

Tillagning och kalorier

Kalorier är den måttenhet vi använder för att mäta energin i vår mat. En kalori har samma mängd energi oavsett om den kommer från en avokado med hög fetthalt, en banan med låg fetthalt eller ett proteinrikt kycklingbröst. Kalorier är kalorier, oavsett var de kommer ifrån. Kycklingkött är dock ett kalorisnålt kött och passar därför bra för den som vill minska sitt kaloriintag. 100 gram rå kycklingfilé innehåller endast 104 kalorier, medan antalet kalorier i tillagad kycklingfilé beror på tillagningsmetod. Om du ugnssteker kycklingfilén ökar du till exempel kaloriinnehållet till 116, vilket innebär att stekt kyckling har fler kalorier än rå kyckling.

*100 gram rent kött Kaloriinnehåll Kaloriinnehåll ugnsstekt
Rå kycklingfilé utan skinn 104 116
Rå kycklingbröstfilé med skinn 148 187
Rå kycklinglever 115 124

*Baserat på Livsmedelsverkets matvarutabell.

Välj rätt del av kycklingen!

De olika delarna av kycklingen kommer också att avgöra kalorimängden. En kycklingbröstfilé utan skinn innehåller till exempel färre kalorier än ett kycklinglår utan skinn som ger 114 kalorier per 100 gram. Väljer du att servera kycklinglever till middag får du istället i dig 124 kalorier om du tillagar den i ugnen. En annan sak som förändrar kaloriinnehållet är om du äter kycklingen med eller utan skinn, då de flesta av kalorierna i kycklingen faktiskt finns i skinnet. Om du brukar köpa grillad kyckling i affären kan du alltså välja grillad kyckling utan skinn för mindre kalorier. En kycklingbröstfilé utan skinn som du har stekt i ugnen har som tidigare nämnt ett kaloriinnehåll på 116 kalorier per 100 gram, medan en ugnsstekt kycklingbröstfilé med skinn ger dig 187 kalorier. Kalorier i kyckling kan helt enkelt variera beroende på både tillagningssätt, vilken del av kycklingen du väljer och om du äter den med eller utan skinn!

Kyckling och näringsinnehåll

Kycklingkött är både näringsrikt och magert, och det rena kycklingköttet utan skinn innehåller väldigt lite fett. Det består också av massa proteiner som vår kropp behöver för att bygga muskler, och det protein som finns i kyckling bidrar även till uppbyggnaden av celler och vävnader. Kyckling innehåller heller inga kolhydrater och är därför perfekt för dig som följer en lågkolhydratkost.

Ned i vikt med magert kött

Kycklingkött är ett magert kött som med fördel kan inkluderas i kosten om du försöker gå ner i vikt. Köttet innehåller få kalorier jämfört med annat kött och är därför ett bra alternativ till såväl lunch som middag. Kycklingkött kan användas i måltider som grytor, wok och soppor och kan varieras på otaliga sätt med andra ingredienser. Ät till exempel med massor av grönsaker och mättande potatis för att fylla magen med både fibrer och andra näringsämnen. Kyckling är ett fett- och kalorisnålt protein som de flesta gillar och som tilltalar både stora och små. Bläddra runt på nutrilett.se där du hittar många spännande och goda kycklingrecept med det vita och goda kycklingköttet!

Bästsäljare