Näringsvärde och kalorier i avokado – allt du behöver veta

Näringsvärde och kalorier i avokado – allt du behöver veta

Letar du efter ett veganskt alternativ till smör på mackan, ett gott tillbehör till salladen eller en bra råvara för att få i dig nyttiga fetter? Då är avokadon din hjälte. Många tänker nog på avokadon som en grönsak, men faktum är att den räknas som en frukt och växer på avokadoträdet runt om i Mellan- och Sydamerika och andra tropiska och subtropiska områden. I den här artikeln tittar vi närmare på denna krämiga och fettrika frukt och ger dig svaren på hur många kalorier en avokado egentligen innehåller och hur många du kan äta om du går på en diet. Trevlig läsning!

Hur många kalorier är det i en avokado?

Tack vare avokadons krämiga och smörlika konsistens är den ett bra alternativ till det vanliga smöret på mackan eller för att bryta av de syrliga tomaterna och krispiga gurkan i salladen – och såklart också som huvudingrediens i guacamole. Den går också utmärkt att äta precis som den är som ett mättande mellanmål eller tillbehör till måltiden. I vår samling av goda och kalorisnåla recept finns det flera tips på hur du kan inkludera avokadon i din dagliga kost!

Är du som vi intresserad av att veta hur många kalorier olika typer av livsmedel innehåller och hur det kan påverka din kosthållning så kommer här en ungefärlig uträkning av hur många kalorier det finns i en hel avokado:

• En liten avokado (140 gram med skal och kärna = cirka 100 gram fruktkött) innehåller cirka 170 kcal.
• En medelstor avokado (210 gram med skal och kärna = cirka 150 gram fruktkött) innehåller cirka 255 kalorier.
• En stor avokado (280 gram med skal och kärna = cirka 200 gram fruktkött) innehåller cirka 340 kalorier.

Om du jämför med andra grönsaker och frukter kan 170 kcal per 100 gram avokadofruktkött verka mycket, men det beror främst på dess höga fettinnehåll. Tittar du istället på andra livsmedel som också ofta äts som snacks eller tillbehör till måltider så är det dock relativt lågt. Okokt basmatiris innehåller till exempel 359 kcal per 100 gram och en skiva vitt bröd av vete med frön innehåller 262 kcal per 100 gram. Här kan du läsa mer om vad kalorier egentligen är och varför de behövs för att vi ska fungera optimalt.

Avokado innehåller en mängd nyttiga näringsämnen

I och med att avokadon har ett högt fettinnehåll kan den verka avskräckande för många, särskilt för de som äter enligt en fettsnål diet. Låt dig dock inte skrämmas, för här gäller det att fokusera på vilka typer av fetter den innehåller och vilken god inverkan den faktiskt har på kroppen.

Avokado har nämligen ett högt innehåll av omättade fettsyror, både enkelomättade och fleromättade. Omättade fetter finns främst i fisk och växter och genom att byta ut mättade fettsyror, som till exempel finns i fettrikt kött och feta mejeriprodukter, mot omättade fettsyror kan man hjälpe till att minska mängden kolesterol i blodet. Avokado innehåller dessutom gott om kostfibrer som hjälper till att öka din mättnadskänsla och är en god källa till folat.

Hur mycket avokado bör man äta för att ligga på en bra kalorinivå?

En avokado innehåller alltså en mängd nyttiga näringsämnen och fetter som är bra för din kropp och dina organ. Som tidigare nämnt gör dessa nyttiga fetter att kalorinivån är relativt hög, åtminstone om vi jämför med andra frukter och grönsaker, vilket gör att det kan vara bra att vara lite extra uppmärksam om du äter enligt en kalorisnål diet. För en kvinna med en aktiv och hälsosam vardag kan en avokado om dagen vara lagom, åtminstone om du inte redan får i dig en större mängd fett från andra källor. Så länge du ligger på den kalorinivå som din kropp behöver eller som du har räknat ur för att gå ner i vikt är avokadon ett utmärkt tillbehör och mellanmål, som tack vare sitt höga kostfiberinnehåll kommer att hålla dig mätt under en lång tid. Avokadon kan därför absolut ingå i en hälsosam livsstil!

Bästsäljare