vad är kalorier?

Vad är kalorier eller kcal?

Kalorier är små figurer som smyger sig in i garderoben och syr in dina kläder om natten. Eller? Vi på Nutrilett har jobbat med kalorier och VLCD (Very Low Calorie Diet) i över 20 år, så vi vet ett och annat om kalorier.

Det kan vara bra att ha lite grundkunskap om kalorier i samband med att minska vikten, eller hålla vikten. I en djungel av information kan det vara svårt att få svar på precis det du undrar över. Därför har vi samlat alla frågor och svar i denna ultimata kaloriguiden.

Vad är kalorier?

En «kalori» eller «kcal», är en mätenhet för energi. Vi pratar ofta om kalorier i samband med energiinnehåll i mat och dricka som vi får i oss, och mängden energi som kroppen förbränner. I mat och dricka är kalorier en energi som är lagrad som näringsämnen: proteiner, fett, kolhydrater och alkohol. Dessa näringsämnen kallas därför för energigivande näringsämnen.

  • 1 g protein innehåller 4 kalorier
  • 1 g fett innehåller 9 kalorier
  • 1 g kolhydrater innehåller 4 kalorier
  • 1 g fiber innehåller 2 kalorier
  • 1 g alkohol innehåller 7 kalorier

Hur många kalorier innehåller Nutriletts bars? En Nutrilett bar kan innehålla så lite som 105 kalorier. Ett supersmart mellanmål som hjälper dig att ha kontroll på ditt kaloriintag. Läs mer om våra bars här! 

Maten vi äter innehåller en kombination av de olika energigivande näringsämnena. Sammansättningen av dessa näringsämnen ger en total på hur mycket energi en matvara innehåller.

Är en kalori en kalori?

Är en kalori från fett det samma som en kalori från protein? En kalori är alltså den energi som krävs för att öka temperaturen i 1 gram vatten från 14,5 ºC till 15,5 ºC vid atmosfäriskt tryck. En kalori från fett eller en kalori från protein ökar temperaturen lika mycket. Därför kan man också gå ner i vikt av vilken diet som helst så länge man befinner sig i energiunderskott – 5:2 dieten, low-carb dieten, medelhavsdieten, chokladdieten och många fler. Även om man går ner i vikt, så betyder inte det att det du äter är sunt och att du får i dig alla de näringsämnen kroppen behöver. En chokladdiet innebär till exempel att du får i dig mycket socker och lite vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ett balanserat kosthåll borde ligga som grund till valet av dina matvanor!

Läs mer om kalorier: Hur räknar jag kalorier? 

Vad är tomma kalorier?

Tomma kalorier är mat eller drycker som ger oss energi, men inga vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer, proteiner eller nyttiga fetter. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är kalorier som är viktigt, men innehållet av näring från dessa kalorier. Mat och dricka som innehåller mycket socker, till exempel godis eller läsk, kan innehålla tomma kalorier. Tomma kalorier ger ofta en blodsockerökning och ett snabbt blodsockerfall kort tid efter. En konsekvens av ett ojämnt blodsocker kan vara sötsug, något som är ofördelaktigt när man ska gå ner i vikt.

Upptäck måltidsersättning med få kalorier, och högt innehåll av protein och fibrer som ger dig massvis med näring och mättar. 

Varför behöver jag kalorier?

Vår kropp är i beroende av energi för att hålla igång. När vi äter och dricker tillför vi den nödvändiga energin till kroppen. 60 – 70 procent av vår dagliga energiförbrukning sker när vi vilar, och vi är därför i behov av energi oavsett om vi är fysiskt aktiva eller inte.

 

Räkna kalorier med Nutriletts dieter

Bästsäljare