Banan – kalorier, näringsvärde och innehåll

Banan – kalorier, näringsvärde och innehåll

Bananen har hängt med som en trogen tjänare under såväl skolutflykter som långa dagar bakom skolbänken eller efter träningen. Den hjälper oss att hålla oss mätta mellan de större måltiderna och att snabbt fylla på energinivån när vi behöver det som mest.

Denna frukt, eller bär som den faktiskt är, innehåller en mängd viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler, men också en hel del kalorier då en stor del av bananen består av kolhydrater. Eftersom detta är det område vi är bäst på har vi såklart djupdykt i bananens kalori- och näringsinnehåll och tagit fram några tydliga tabeller för att hjälpa dig på vägen mot en hälsosammare livsstil!

Hur många kalorier finns det i en banan?

Som tidigare nämnt är alltså bananen till största del uppbyggd av kolhydrater, och faktum är att cirka 90 % av kalorierna kommer just från kolhydraterna. Tittar du på en medelstor banan innehåller den till exempel cirka 25 gram kolhydrater, varav 14 gram är socker och 3 gram är fiber. Det är svårt att säga det exakta näringsinnehållet då det såklart beror på hur stor bananen är, men en medelstor banan brukar väga omkring 150 gram. Tittar du på hur många kalorier en banan innehåller så brukar det ligga på runt 97 kalorier per 100 gram, vilket innebär att en medelstor banan innehåller cirka 145 kalorier. Nedan följer en överblick av det ungefärliga kaloriinnehållet i olika stora bananer:

En liten banan:

Med tanke på en banans avlånga form tittar man ofta på dess längd för att avgöra hur stor den är. En banan på 17 cm och mindre än 100 gram kan till exempel anses som en liten banan och innehåller cirka 88 kalorier.

En medelstor banan:

En normal banan väger ofta kring 120 gram och är 20 cm lång och räknas som en medelstor banan. En medelstor banan innehåller cirka 106 kalorier.

En stor banan:

För att räknas som en stor banan bör den väga runt 140 gram och vara ungefär 23 cm lång. En stor banan innehåller cirka 123 kalorier.

Genom att titta på bananens olika storlekar är det lättare att förstå hur många kalorier du får i dig när du äter en banan. Om du går efter en kalorisnål diet eller vill hålla extra koll på ditt kaloriintag är det alltså en god idé att ta hjälp av en våg för att få en ännu bättre kontroll. Du kan även läsa mer om vad en kalori egentligen är och hur många kalorier olika näringsämnen innehåller här.

Näringsämnen i bananer

En annan viktig sak att titta på utöver kaloriinnehållet i din kost är mängden vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är dessa näringsämnen som hjälper kroppen att fungera normalt och att din energi ligger på en optimal nivå. Bananer innehåller i princip inget fett alls, vilket gör det till ett bra val för dig som äter fettsnål kost och för dig som är ute efter ett mellanmål som är kalorisnålt. De innehåller dessutom väldigt få proteiner, men däremot en högre mängd kolhydrater vilket kroppen kan behöva före eller efter ett träningspass. Fruktens höga energiinnehåll gör att många idrottare gillar att äta banan i samband med träningen.

 

När det kommer till vitaminer och mineraler innehåller en banan många näringsämnen som är bra för kroppen. En medelstor banan ger dig till exempel 25 % av ditt dagliga behov av vitamin B6, vilket är viktigt för kroppens energinivåer, samt cirka 10 % av ditt dagliga behov av vitamin C, vilket är bra för huden och viktigt för immunförsvaret. Du får dessutom i dig mer än ditt dagliga behov av mineralerna koppar, mangan, fibrer, biotin och kalium, så banan är ett utmärkt val om du vill få i dig tillräckligt med goda näringsämnen.

Bästsäljare