Hur många kalorier innehåller vattenmelon

Hur många kalorier innehåller vattenmelon

Den stora och saftiga vattenmelonen utgör hälften av alla meloner som säljs i Sverige. De flesta förknippar nog vattenmelonen med sommaren, där det saftiga, söta och krispiga fruktköttet fungerar som en underbar törstsläckare under varma dagar. Vattenmelonen innehåller stora mängder vatten och är därför ett naturligt inslag bland sommarmaten. Vattenmeloner finns i många olika varianter, både med och utan kärnor. Det är ändå den stora, runda och gröna sorten med rött kött som de flesta svenskar förknippar med vattenmelon.

I den här artikeln tittar vi närmare på vattenmelonen och dess kaloriinnehåll och vilka näringsämnen vattenmelonen innehåller. Många älskar som sagt denna saftiga frukt, men är vattenmelon nyttigt och hur många kalorier finns egentligen i vattenmelon?

Få kalorier i en hel vattenmelon!

Liksom andra frukter innehåller vattenmelon få kalorier. Vattenmelon innehåller förvisso mycket fruktsocker, vilket ger den dess goda och söta smak, men melonen innehåller också mycket vatten. Faktum är att den till 90 procent består av vatten, och i förhållande till vikten har den därför ett mycket lågt kaloriinnehåll. Äter du 100 gram vattenmelon får du till exempel bara i dig 36 kalorier! Äter du ett halvt kilo vattenmelon ökar ditt kaloriintag till 175 kalorier. Så även om melonen väger mycket ger ett halvt kilo vattenmelon få kalorier. Vattenmelon är med andra ord som kalorisnål mat som passar perfekt för den som vill hålla nere sitt kaloriintag. Så det finns ingen anledning att vänta till sommaren för att njuta av denna underbara melon. Den kan avnjutas med gott samvete sommar, höst, vinter och vår!

Vattenmelon och dess innehåll

Vattenmelon innehåller också bra näringsämnen som din kropp behöver. Utöver dessa nyttiga näringsämnen innehåller 100 gram vattenmelon 7,6 gram kolhydrater samt 0,1 gram fett. Även om det finns väldigt lite kostfibrer i vattenmelonen – som fyller magen och får dig att känna dig mätt längre – gör vattenhalten dig ändå mätt när du äter vattenmelon. Den enda nackdelen med vattenmelon är att du kanske måste kissa mer än vanligt!

Vattenmelon med få kcal!

Frukt är nyttigt och ett bra mellanmål för den som vill gå ner i vikt. Med ett lågt kaloriinnehåll och väldigt lite fett fungerar frukt utmärkt som när du vill gå ner i vikt. Även kaloririka frukter som bananer och vindruvor är ett bra val jämfört med snacks med högt kaloriinnehåll som choklad och potatischips. Vattenmelonen passar särskilt bra, då den innehåller få kalorier och fett, utöver att den fyller magen och ger dig en mättnadskänsla. Du kan dessutom tillaga vattenmelonen på många olika sätt, äta den som den är eller som tillbehör till annan mat. Du kan till exempel skära den i tärningar och lägga i salladen eller så kan du skära den i skivor och grilla den på grillen. Skär lagom tjocka skivor och grilla dem några minuter på varje sida för att ge dem en härlig sötma som nästan smakar karamelliserat! Med några droppar balsamico som avslutning får du ett härligt tillbehör till grillad mat. Vattenmelon smakar även gott till tapas och skaldjur och som tillbehör till kyckling- och fiskrätter. Du kan också skära melonen i bitar och blanda den i juice, smoothie eller en fruktsallad. Vattenmelon är med andra ord en väldigt mångsidig och kalorisnål frukt som du kan njuta av!

Bästsäljare