Hur många kalorier innehåller vindruvor

Hur många kalorier innehåller vindruvor?

Vindruvor är en otroligt populär frukt som blivit mycket omtyckt för sin sötma och krispiga konsistens. De finns tillgängliga året runt och används för allt från vinproduktion till goda snacks. Vindruvornas söta smak kommer såklart inte från ingenstans, utan den runda lilla frukten har ett relativt högt sockerinnehåll vilket har gjort att många undviker att äta dem. Men är de verkligen så onyttiga som många tror, eller innehåller de faktiskt en mängd viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter? Läs vidare för att ta reda på svaret!

Vilka vitaminer och mineraler innehåller vindruvor?

Många av oss behöver då och då stilla vårt sockersug och risken är då hög att man sträcker ut handen efter en chokladbit eller kaka. Ett sätt att undvika detta är att alltid ha färska frukter och bär nära till hands eftersom de erbjuder en naturlig sötma som kan stilla begäret, men också en mängd nyttigheter som den där chokladbiten eller kakan inte innehåller.

Är vindruvor nyttigt?

Vindruvor är ett toppenalternativ, och dessutom ett naturligt snacks, som både smakar gott och fyller på kroppen med vitaminer, mineraler och antioxidanter. De erbjuder flera dokumenterade hälsoeffekter och är bra för att minska inflammationer, ge en bättre blodsockerbalans och förebygga diabetes. Skalet innehåller till exempel fytokemikalier, främst flavonoider, vilket är en typ av naturlig antioxidant som kan hjälpa till att sänka blodtrycket och skydda hjärtmuskeln. Det är just skalet och kärnorna som innehåller mest antioxiderande ämnen, och genom att titta på skalet kan du dessutom få ett hum om hur mycket – ju starkare färg, desto mer antioxiderande ämnen. Antioxidanter hjälper bland annat till att skydda kroppen mot fria radikaler.

Druvor har även ett rikt innehåll av vitaminerna A, B6, C och folsyra samt mineralerna fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium och selen. Att äta ett gäng vindruvor som mellanmål eller som alternativ till mer onyttiga snacks ger därför kroppen en riktig vitaminkick.

Vindruvor – näringsvärde och kaloriinnehåll

Vindruvor innehåller cirka 75 kcal och cirka 0,6 gram fett per 100 gram, vilket gör att det räknas som ett kalorisnålt livsmedel. Detta är nog lite av en överraskning för många då de har ett dåligt rykte om sig att vara onyttiga. Och visst, de innehåller en del socker, men det är helt naturligt och i rätt mängd är socker en viktig källa till energi. Så istället för att stilla sötsuget med raffinerat socker kan du välja druvans naturliga sötma och njuta av den goda frukten med gott samvete.

Nedan kommer en tabell över näringsvärdet i 100 gram vindruvor:

  • Kalorier: 70 kcal
  • Proteiner: 0,6 g
  • Kolhydrater: 15,6 g
    • varav fibrer: 1,3 g
    • varav sockerarter: 14,3 g
  • Fett: 0,15 g
  • Vatten: 81,9 g

Som du ser innehåller 100 gram vindruvor få kalorier och lite fett, och består till stor del av vatten. Äter du dem därför med måtta kan du känna dig trygg med att de är en god källa till antioxidanter, vitaminer och mineraler och ger dig en skön energikick i form av naturligt socker.

Ett gott snacks med en mängd olika användningsområden

Även om vindruvor är utsökta att äta precis som de är direkt från klasen så finns det mängder av olika sätt att använda dem på. Vad sägs till exempel om att göra din egen glass genom att mixa frysta kärnfria vindruvor till en härlig sorbet à la Ekotipset? Tillsätter du lite vatten har du istället blandat till en härlig och uppfriskande smoothie – perfekt som mellanmål på jobbet. Frysta vindruvor är också ett supergott snacks och kan även användas som alternativ till isbitar för att kyla olika typer av drycker.

Vindruvor kan dessutom användas för att addera sötma i olika typer av maträtter. Halvera druvorna och rör ner dem i salladen eller torka dem i ugnen och strö över müslin. Du väljer själv om du vill använda gröna, röda eller blåa vindruvor!

Tryter inspirationen när det är dags att komma på idéer på nya nyttiga rätter? Vi har samlat en inspirerande receptbas med kalorisnål mat just för att hjälpa dig de där dagarna när du behöver det som mest – med eller utan vindruvor som ingrediens!

Bästsäljare