Är det mycket kalorier i ris

Är det mycket kalorier i ris

Ris är ett mycket gammalt sädesslag som har använts av människor i många tusen år. Det är ett av världens viktigaste livsmedel och äts av hälften av jordens befolkning. Ris passar till det mesta och är ett återkommande inslag i många olika rätter. Ris används ofta som tillbehör till grönsaker, kött och fiskrätter, och är också ett populärt tillbehör till olika typer av wokar och grytor. Riset absorberar dessutom lätt andra smaker, vilket gör att det passar med många andra ingredienser.

Det finns många olika sorters ris på marknaden och i den här artikeln tittar vi närmare på hur nyttigt ris är och hur många kalorier ris innehåller.

Ris med minst kalorier

När man tänker på ris tänker man främst på snabba kolhydrater. Det finns mycket kolhydrater i ris, vilket också gör det mättande. Det vita riset är polerat, vilket innebär att det inre och yttre fiberskiktet på riskornet har tagits bort. Det svarta och bruna riset är opolerat, vilket ger det en mörkare färg och ett högre fiber- samt näringsinnehåll. De olika sorterna av ris innehåller ungefär lika många kalorier, så istället för att välja ris med minst kalorier bör du välja ris utifrån smak och näringsinnehåll.

*100 gram ris Kaloriinnehåll
Jasmin- og basmatiris 115
Brunt ris 117
Boil-in-bag 116
Sushiris 162

Jasminris har lika stor mängd kalorier som basmatiris med 115 kalorier per 100 gram, medan brunt ris innehåller 117 kalorier. Boil-in-bag-ris ligger även det på samma nivå med 116 kalorier för 100 gram kokt ris. Sushiriset sticker dock ut eftersom det innehåller hela 162 kalorier. Anledningen till att sushiris har fler kalorier är att man har tillsatt socker i riset för att kunna forma det och använda det i olika sushirätter. På samma sätt kommer antalet kalorier i stekt ris att öka på grund av stekfett och eventuellt andra ingredienser i rätten.

Ris och näringsvärde

Det mesta av näringen i riskornen finns i grodden och skalet, vilket gör att det vita riset har ett lägre näringsinnehåll. Det vita riset består därför främst av snabba kolhydrater. I både basmatiris och jasminris finns det cirka 25 gram kolhydrater per 100 gram ris, medan sushiriset innehåller hela 36 gram kolhydrater per 100 gram ris. Riskornet har också ett begränsat proteininnehåll och innehåller väldigt lite fett. Fettet man får från riset kommer därför i första hand från tillagningen och inte från själva riskornen. Det bruna riset innehåller dock mer näring då skalet fortfarande sitter kvar. Detta ger även riskornet mer tuggmotstånd och bidrar till en bättre mättnadskänsla. Äter du 100 gram brunt ris får du i dig 23,5 gram kolhydrater, 1 gram fibrer och 3 gram protein. Det bruna riset är därför det hälsosammaste valet för den som älskar ris!

Vitt ris och kalorier vid viktnedgång

Även om det är mycket kolhydrater i riset kan du dock fortfarande äta det med måtta även om du vill gå ner i vikt. Genom att välja rätt sorts ris (exempelvis ett med högre fiberhalt och bättre näringsvärde, såsom råris, svart eller rött ris) tillsammans med fiberrika grönsaker, nyttiga fetter från fet fisk/avokado kan du komponera en hälsosam måltid som håller dig mätt. Om du vill gå ner i vikt är det alltid viktigt att upprätthålla en balanserad kost där du inte utesluter enskilda livsmedelsgrupper (exempelvis kolhydrater). Du kan äta allt, men inte alltid. Portionsstorlek och mängden av olika livsmedelsgrupper har också en betydelse vid specifikt hälsomål. Så, fortsätt ät ris, potatis och bananer men gör medvetna val som får dig att nå dina mål. Det viktigaste är dock att upprätthålla en balanserad kost där du inte behöver utesluta vissa livsmedel. Du kan också experimentera med andra typer av ris, som till exempel havreris med färre kalorier och kolhydrater. Havreriset är egentligen inte ett riskorn, utan polerade havrekärnor som innehåller både fibrer och omättat fett. Detta är därför ett bra och hälsosamt alternativ till det traditionella riset!

Bästsäljare