detos

Detox – vad är det?

Detox, eller avgiftning, är kroppens förmåga att rensa ut toxiner som först går genom levern, och som njurarna sedan utsöndrar ur kroppen i form av urin. Idag handlar detox mer om hur man renar kroppen med hjälp av juicer och kurer, och det kommer vi prata mer om i detta inlägg.

Vad är detox?

Detox är idag ett kontroversiellt ämne, där vissa människor dricker detoxjuice, detoxte eller kör detoxkurer för att ”rensa” sin kropp. Det finns inga vetenskapliga bevis för att användning av exempelvis örter har någon effekt på friska människor.

Detox – hur fungerar det?

Det finns många sätt att detoxa eller avgifta kroppen, antingen genom detoxkurer, juicer, te, smoothies eller genom att följa specifika dieter eller program. Det påstås att dessa detoxprodukter och kurer hjälper dig att bli av med gifter, och kan bidra till att främja viktminskning. Med det sagt, kan du förbättra kroppens naturliga avgiftningssystem.

Vad som definieras som gift i kroppen varierar. Det kan vara föroreningar, syntetiska kemikalier, tungmetaller och processade livsmedel – som alla har en negativ effekt på hälsan. Populära detoxkurer eller produkter nämner sällan de specifika gifterna som de påstår eliminera.

Kroppens organ kan själv eliminera gifter, och dessa organ involverar lever, njurar, matsmältningssystem, hud och lungor. När dessa organ är friska kan de effektivt ta bort oönskade ämnen.

Gör kroppen friskare

Även om kroppen renar sig själv och så kallade detoxprodukter eller kurer inte gör någon skillnad, finns det fortfarande flera saker som du kan göra för att minska mängden gifter i kroppen och för att hålla organen friska och hälsosamma – så att de kan rena din kropp för dig.

  • Drick mindre alkohol: Mer än 90% av alkoholen bryts ner i levern. Att begränsa alkoholintaget är ett av de bästa sätten att få kroppens avgiftningssystem att fungera optimalt.
  • Sov tillräckligt och bättre: Att se till att sova tillräckligt och bra är ett måste för din hälsa och kroppens naturliga avgiftningssystem. Sömn gör att din hjärna får vila och återhämta sig, medan kroppen renar sig själv från gifter som samlats i kroppen.
  • Drick mer vatten: Vatten gör så mycket mer än bara släcker törst. Det reglerar kroppstemperaturen, smörjer lederna, hjälper matsmältningen och näringsupptaget, samtidigt som det detoxar kroppen genom att ta bort gifter från kroppen.
  • Minska intaget av socker och processade livsmedel: Högkonsumtion av socker och processade livsmedel har länge kopplats till fetma och andra kroniska sjukdomar. Dessa sjukdomar hindrar kroppens naturliga förmåga att detoxa sig själv.
  • Motionera mer: För att hålla kroppens system igång, ta ett träningspass. Motion är bra för kroppen oavsett om du går en promenad, springer, cyklar, tar ett yogapass eller tränar styrka. Om du har en inaktiv vardag eller ett stillasittande jobb kan det vara en god idé att sträcka på kroppen i tio minuter varje dag.
  • Förse din kropp med de vitaminer och mineraler den behöver: Kontrollera livsmedelsverkets näringsrekommendationer, och se till att äta näringsrikt och hälsosamt. Ta kosttillskott om det är nödvändigt. Rådgör med din läkare för att få hjälp med att sätta ihop en kost som fungerar för dig.

Vem bör inte detoxa?

Är du gravid, ammar eller har du tidigare haft ätstörningar? Ja, då ska du hålla dig borta från alla former av detoxkurer. Kom ihåg att kroppen renar sig själv. Det enda du behöver tänka på är att äta varierat och näringsrikt och hålla dig frisk!

Om du vill gå ner i vikt kan du testa vår very low calorie diet, även kallad VLCD. Kom ihåg att rådgöra med din läkare innan du börjar en ny diet.

Bästsäljare