Kalorier i popcorn

Kalorier i popcorn

Det är inte mycket som slår varma och nypoppade popcorn till en spännande film. De torkade majskornen är helt enkelt en naturlig del av filmkvällen, oavsett om du befinner dig på bio eller myser hemma i soffan med en film på tv:n. Majs är en värmeälskande växt som har sitt ursprung i Sydamerika, men idag kan den avnjutas av filmälskare över hela världen.

Men vad innehåller egentligen popcorn, och är det ett snacks med lågt kaloriinnehåll? I den här artikeln tittar vi närmare på kalorier i popcorn och hur många kalorier det finns i en påse popcorn. Är det mycket kalorier i popcorn eller kan vi njuta av dem med gott samvete?

Hempoppade popcorn – färre kalorier!

Popcorn är ett luftigt och sprött snacks gjort av torkade majskorn som värms upp vid hög temperatur så att majsen ”poppar”. Mängden kalorier i popcorn beror på flera faktorer, bland annat tillagning och tillsatser. Det finns många olika typer av popcorn att välja mellan, däribland mikropopcorn, majskorn du poppar själv i kastrull och köpta förpoppade popcorn. Genom att poppa popcornen själv kan du enklare kontrollera kaloriinnehållet genom att välja om de ska poppas i olja eller smör. Vill du ha popcorn med få kcal kan du istället välja att poppa dem helt utan fett i kastrullen. I så fall är det dock viktigt att du skakar kastrullen väl under tillagningen och ser till att kornen inte bränns. Popcorn smakar inte heller så mycket på egen hand och därför är det vanligt att man saltar dem för att få fram den goda popcornsmaken. Butiksköpta popcorn innehåller vanligtvis mycket salt, men om du gör dina egna popcorn kan du justera mängden salt för att göra dem lite nyttigare. Många gillar även popcorn med smör – kalorier som är väl värda det då smöret ger extra god smak!

Kcal i popcorn och fettinnehåll

Kalorier i poppade popcorn varierar mellan de olika varianterna, där popcorn poppade i mikron ligger högst upp på listan. 100 gram mikropopcorn innehåller 458 kalorier och 22,1 gram fett. Som jämförelse ger 100 gram från en köpt påse popcorn 399 kalorier och 14,5 gram fett. Om du väljer att poppa popcornen själv i en kastrull med sojaolja får du i dig 421 kalorier och 14,7 gram fett. De popcorn som har minst kalorier är de du gör själv utan fett i kastrullen, där 100 gram består av 367 kalorier och 4,2 gram fett. Du får alltså i dig mest kalorier från popcorn du gör i micro, och antalet kalorier i popcorn som poppas med olja kommer på andra plats. Antalet kalorier i popcorn i kastrull är lägst och är därför det bästa valet för dig som vill hålla nere kaloriinnehållet. Fördelen med popcorn är att det är så lätt att man kan äta mycket innan man når upp till 100 gram. En vanlig påse popcorn innehåller runt 75 gram, så du kan njuta ett bra tag innan kalorierna kommer upp i några högre antal!

Popcorn och näringsinnehåll

Popcorn innehåller inte mycket näring då majskornen huvudsakligen består av stärkelse och sockerarter. Frukter som bananer och vindruvor innehåller också mycket fruktsocker, men de ger dig också viktiga näringsämnen. Majskornet innehåller dock en del kostfiber och protein, där 100 gram popcorn tillagade utan fett består av 15 gram kostfiber och 12 gram protein. Man kan fortfarande inte påstå att popcorn är nyttigt, men om man poppar dem på gammaldags vis och håller nere fetthalten finns det ingen anledning till att man inte ska kunna njuta av lite popcorn till filmen. Köper du en påse majskorn håller de dessutom länge och räcker till många välfyllda popcornskålar för de kommande helgerna!

Bästsäljare