Kalorier i äpple

Kalorier i äpple

Det sägs att ett äpple om dagen håller doktorn borta. Även om detta kanske inte stämmer är äpplet fortfarande många svenskars favoritfrukt. Äpplen finns i många olika sorter, smaker och varianter och du kan hitta både söta, syrliga, röda, gula och gröna äpplen i butiken. De olika äppeltyperna odlas i olika länder beroende på odlingsförhållanden och smaken varierar efter sort och mognadsgrad. Men även om vi kan njuta av importerade äpplen året om är det fortfarande de svenska äpplena som regerar när det kommer till smak.

Äpplen har ett brett användningsområde och kan ätas som de är, men kan även adderas till andra rätter, läggas i yoghurt, smoothies eller havregrynsgröten! Men hur många kalorier är det i ett äpple, och är äpple nyttigt om du vill gå ner i vikt? I den här artikeln tittar vi närmare på områden som äpple och kalorier och vilka näringsämnen det finns i frukten.

Frukt är hälsosamt

Frukt är ett bra alternativ till andra mellanmål. Även frukter med högre kaloriinnehåll, såsom bananer och vindruvor, är ett bättre alternativ än till exempel godis och chips, eftersom frukt också innehåller massor av bra näringsämnen. Äpplen är nyttigt, och kan därför avnjutas med gott samvete. Kaloriinnehållet i äpplet kommer givetvis att variera beroende på om det äts rått, torkat eller pressat som juice eller äppelmos. Äpplets vikt kommer också att spela in, eftersom ett större äpple innehåller fler kalorier än ett litet.

Äpple och kalorier

Äpple är en av de frukter som innehåller minst kalorier. Ett äpple kan bestå av mellan 40–55 kalorier beroende på sort, och om man jämför de olika sorterna är variationen i antalet kalorier väldigt liten. Det är dock typen av äpple som leder till variation i antalet kalorier, och inte färgen på äpplet. Det vill säga ett grönt, gult och rött äpple kan ha samma mängd. Antalet kalorier i äpple är ändå så få att du kan och bör njuta av dem alla!

Äpple och näringsvärde

Äpplen är hälsosamma – det råder det inga tvivel om! Förutom att de är kalorisnåla innehåller de även antioxidanter som kroppen behöver samt vitaminerna C och E och B. Även om ett enstaka äpple innehåller små mängder näringsämnen kommer ett jämnt och regelbundet intag fortfarande att säkerställa ett bra upptag. För att bevara alla näringsämnen i äpplet bör du äta det som det är, eftersom just C-vitaminet sitter precis under skalet. Det är därför bäst att bara skölja av äpplet och äta det med skalet på! Det finns också små skillnader i näringsinnehållet i de olika äpplena. Generellt kan man säga att gröna äpplen ofta har mindre fruktos och mer fibrer, medan röda ofta har mer antioxidanter. Skillnaderna är fortfarande så små att det är bättre att välja det äpple du gillar bäst.

Gå ner i vikt med äpplen?

När det kommer till äpple och kolhydrater finns det cirka 18 gram kolhydrater i ett stort äpple. Detta är genomsnittet när man pratar om kolhydrater i frukt, så det är därför ett bra val för den som vill gå ner i vikt. Äpplen är också rika på kostfiber som gör att du känner dig mätt längre och som även bidrar till bättre matsmältning. Ett äpple är också ett billigt och praktiskt mellanmål när du behöver extra näring under dagen. Det är också ett bättre alternativ än andra kaloririka snacks när du är sugen på något gott. Packa helt enkelt ner det i väskan eller ryggsäcken för att alltid ha ett hälsosamt mellanmål till hands när du är på språng!

Bästsäljare