6 tips på snabb och enkel viktminskning

6 tips på snabb och enkel viktminskning

När man väl har bestämt sig för att det är dags att påbörja en hälsosammare livsstil kan det behövas en rejäl kickstart för att hålla igång motivationen. Just motivation är otroligt viktigt för att upprätthålla sina nya vanor, oavsett om det handlar om att träna mer eller äta bättre. För dig som har som mål att gå ner i vikt kan det därför underlätta att kickstarta din resa med en snabb viktnedgång för att känna att du är igång och få konkreta bevis på att du faktiskt klarar det. I den här artikeln tar vi därför upp sex enkla tips på hur du kan gå ner i vikt snabbt.

Ett bra sätt att starta din viktminskningsresa

Att planera dina måltider och din träning väl är A och O för att lyckas. Du bör tänka långsiktigt och hitta en diet eller viktminskningsplan som fungerar bra för dig och dina vanor för att enklare kunna upprätthålla din nya hälsosamma livsstil och behålla din önskade vikt. Som tidigare nämnt är det dock otroligt viktigt att hitta ett sätt att hålla motivationen på topp för att orka fortsätta, och då kan en snabb viktminskning i början av din resa vara precis det du behöver. Ta hjälp av våra sex enkla tips för att snabbt gå ner i vikt och låt sedan motivationen ta dig vidare på vägen mot ditt nya sundare jag.

1. Välj bra kolhydrater med högt fiberinnehåll

Välj bra kolhydratskällor med högt fiberinnehåll, och som gärna är så lite processade som möjligt. Om du trots allt väljer att dra ner på kolhydraterna kan du testa till exempel att kickstarta med strikt LCHF-diet (länk till nya LCHF-artikeln), ibland även kallat ketogen kost, eftersom den bygger just på ett lågt intag av kolhydrater och ett ökat intag av fetter och proteiner. Forskning visar även att lågkolhydratkost är effektivare när det kommer till snabb fettminskning jämfört med andra kostupplägg och att det kan hjälpa till att dämpa hunger. Detta kan göra det lättare att stå emot suget att småäta mellan måltiderna eller att ge efter för sötsuget. Om du följer en strikt LCHF-diet, försök att begränsa ditt intag av kolhydrater till max 20 gram om dagen för så snabba resultat som möjligt.

2. Välj hälsosamma fetter

Ett alternativ till LCHF för att snabbt gå ner i vikt är att istället minska mängden fett och undvika att tillsätta större mängder av grädde, smör och andra fetter i din matlagning. Se till att välja nyttiga fleromättade fetter som finns i bland annat fisk, olivolja och nötter och undvik transfetter i så stor mån som möjligt. Viktigt att tänka på är dock att inte både minska ditt intag av fett och ditt intag av kolhydrater eftersom det kommer att göra dig orkeslös och otillfredsställd, vilket ökar risken för slarv och att inte fullfölja planen.

3. Ät mer grönsaker

Något som du bör tillföra din kost för att snabbt gå ner i vikt är grönsaker, och särskilt bladgrönsaker. Dessa består nämligen av en liten mängd kalorier men en stor mängd fiber, vilket ger dig både näring och en ökad mättnadskänsla. Satsa därför på goda sallader till lunch eller ersätt en viss del av kolhydraterna på tallriken med grönsaker. Enligt Atkins-dieten ska du till exempel äta 100 gram bladgrönsaker och 50 gram lågkolhydratgrönsaker varje dag för att gå ner i vikt snabbt i början av dieten.

4. Minska ditt kaloriintag

En populär och väl beprövad metod för att gå ner i vikt är att räkna ditt dagliga intag av kalorier. För rent krasst så fungerar det så att din kropp måste få i sig färre kalorier än den gör av med för att du ska gå ner i vikt. Att räkna kalorier hjälper dig därför att få kontroll över din viktminskning och du kan själv välja ditt dagsintag beroende på hur snabbt du vill gå ner i vikt. På marknaden finns mängder av bra dietprodukter med få kalorier som ger dig rätt förutsättningar att nå dina hälsomål och som ger dig möjligheten att bestämma om du vill gå ner i vikt snabbt eller hellre vill ha en långsam viktkontroll. Titta också närmare på våra recept för att få tips på nyttiga måltider med få kalorier.

5. Försök att få i dig mycket protein

Ett av kroppens viktigaste näringsämnen för att må bra är protein. Förutom att det fungerar som en energikälla och i rätt mängd hjälper till vid uppbyggnaden av muskler så kan ett ökat proteinintag hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare. Protein bidrar nämligen till en hög termisk effekt, vilket betyder att kroppen bränner mer energi när den bryter ner protein än exempelvis kolhydrater och fett. Protein kan också bidra till att minska din hunger genom att trigga kroppen att frigöra vissa typer av hormoner som bidrar till att skapa just mättnadskänsla.

6. Sätt igång med träningen

Även om det har visat sig att kosten har en större effekt på viktminskning än träning så är det viktigt med regelbunden motion för att öka din ämnesomsättning och för att bevara den muskelmassa som riskerar att brytas ner vid en viktnedgång. Försök därför få in pulshöjande aktiviteter så som löpning, cykling eller promenader någon gång varje dag och muskelbyggande träning såsom styrketräning några gånger i veckan för att främja din hälsosamma livsstil ytterligare.

Bästsäljare