Så får du en platt mage

Att förvandla putmagen till en platt mage är för många en önskedröm som kan vara svår att nå. Alla kan dessutom inte få en helt platt mage eftersom det till stor del är genetiskt. Men självklart kan du få en plattare mage med hälsosam kost och motion, säger Marie Brochmann, kostrådgivare.

Ät dig till en platt mage

Du kan inte punktbränna bort magen med träning, utan det är en viktminskning som behövs. Tänk på att äta grönsaker vid varje måltid så att du äter dig mätt utan att få i dig för många kalorier. Täck gärna halva tallriken med grönt, det är en bra start. Lägg sedan till ett protein som kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och spannmål. Proteinet hjälper till att bevara muskelmassa, upprätthålla din ämnesomsättning och hålla dig mätt längre så du inte får lust att äta annat mellan målen.

Träna dig till en platt mage

Styrketräning är bra träning när du vill få en plattare mage, men det räcker inte att bara göra situps. Magen är en relativt liten muskelgrupp och det är när du tränar de stora muskelgrupperna, bål, rumpa och lår, som du ökar förbränningen mest, faktiskt i flera timmar även efter träningen. Men du ska förstås även stärka magmusklerna – det ger dig en stark core och hållning.

Läs mer: Vilket träningsprogram är bäst för att gå ner i vikt?

Se till att magen mår bra

Kosten har stor betydelse för hur magen ser ut och mår. En svullen mage är ingen platt mage.

Ät så här för att magen ska må bra:

  • Ät mindre och regelbundna måltider. Stora måltider ger mycket att smälta på en gång och kan därför ge symtom som buksmärtor och uppblåsthet.
  • Ät lagom med fibrer, för mycket eller för lite fibrer kan vara en orsak till svullen mage och även förstoppning. Kom ihåg att dricka rikligt med vatten när du äter fiberrika livsmedel.
  • Prova goda tarmbakterier som probiotika, de är bra för intestinal hälsa och förbättrar balansen av bakterier (bakteriella kompositionen i mag-tarmkanalen). Produkterna ska vara baserade på mjölksyrabakterier (synret mjölk biolam cultura, BioQ, Activia, Actimel, yoghurt, ost och surdegsbröd).

Har du generella problem med uppblåsthet, förstoppning, diarré eller liknande bör du alltid kontakta din läkare. Man bör alltid kontrollera kroniska tarmsjukdomar innan man ändrar sin diet. Stora livsstilsförändringar ska alltid ske i samråd med läkare eller nutritionist.

Läs mer: Gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt

Sammanfattningsvis kan alltså alla få en plattare mage. Det handlar helt enkelt om att välja rätt kost och låta musklerna få jobba ordentligt.

Lycka till!

Bästsäljare