Så behåller du vikten efter din diet

Det här med viktkontroll efter diet är inte alltid en helt enkel sak. Alla vet vi att det krävs en hel del beslutsamhet och arbete för att lyckas gå ner i vikt. Men dessvärre stannar inte det hårda arbetet där. När man nått sin nya vikt gäller det också att lyckas bibehålla den och inte gå upp kilona igen. Vi har några tips som kan hjälpa dig på vägen.

Vad är det egentligen som gör att det ofta är så svårt att stanna kvar på den målvikt man ibland fått kämpa sig så hårt till? Anledningarna är ofta flera, men en avgörande faktor är hur väl man lyckas skapa varaktiga hälsosamma livsstilsförändringar. Exempel på detta är att nöja sig med en normal portion med mat och att fysisk aktivitet blivit en naturlig del av vardagen.

Håll vikten med nya matvanor

Att sakta men säkert falla tillbaka till gamla vanor är en vanlig orsak till att man inte lyckas bibehålla sin vikt. Under dieten är man oftast mycket strikt med kostintaget och är uppmärksam över vad man får i sig varje dag. När dieten sedan är över kan det vara svårare att lägga upp kosten. För att lyckas behålla sin vikt är det absolut nödvändigt att lägga om sina kostvanor. Läs gärna vår artikel med konkreta matförslag efter diet.

Vardagsmotionen viktig för viktkontroll

Idag krävs det ofta att man gör aktiva val för att få in rörelse i sitt liv eftersom många har stillasittande yrken. Man behöver bestämma sig, packa träningsväskan och avsätta tid för träningen, men den naturliga vardagsmotionen är för många nästintill obefintlig. Det är där den viktiga vardagsmotionen kommer in i bilden, för har man ett stillasittande jobb är det svårt att kompensera med några få träningspass i veckan. Våra kroppar är skapade för att röra på sig, så försök att promenera eller cykla till och från jobbet, variera din arbetsställning, ta en promenad på lunchen, välj trappor istället för hiss och rör på dig så fort det finns tillfälle. På så sätt kommer du att göra av med energi samtidigt som du stärker kroppen och det kan hjälpa dig att lyckas behålla din önskade vikt.

Långsiktighet är nyckeln till bibehållen vikt

Även efter dietens slut är det viktigt att fortsätta göra hälsosamma val. Utgå från att välja rena råvaror som är så lika sitt ursprung som möjligt. Tänk orört. För att exemplifiera: välj potatis framför potatisgratäng, ugnsstekt kycklingfilé framför ”chicken bits” och byt gärna glaset med apelsinjuice mot en frukt. Välj helt enkelt mat fylld med näring men inga ”tomma” kalorier. Tänk även på att ta lagom portioner och äta regelbundet.

Kort och gott är det en livsstilsförändring som ska till för att du ska lyckas bibehålla din nya vikt. Det är inte en enkel utmaning, men belöningen brukar vara väl värd all slit.

Bästsäljare