Mellanmål vid träning

Ska du träna? Då är det viktigt att äta rätt mellanmål innan och efter träning. Här pratar vi om tips och tricks kring mellanmål vid träning.

Ett mellanmål eller snack i samband med träning är viktigt för att få ett effektivt träningspass och bästa möjliga återhämtning. Nedan följer några tips på mellanmål som kroppen behöver vid olika typer av träning: Styrketräning, konditionsträning och vid fettförbränning.

Mellanmål före och efter träning

Mjölkprotein är kanske den viktigaste ingrediensen när det kommer till mat och träning, och detta tack vare sin egenskap av att bygga muskler. Exempel på mat som innehåller mjölkprotein är keso, yoghurt och kvarg. Utöver mjölkprotein så är spenat och nötter exempel på mat som är bra vid träning.

Mellanmål vid styrketräning

Vid styrketräning behöver du ladda kroppen och musklerna med energi, och för detta krävs kolhydrater och proteiner.
Det perfekta mellanmålet vid styrketräning är att blanda en proteinsmoothie. Det är enkelt att tillaga, och ger dig alla de proteiner och kolhydrater som kroppen behöver för att bygga muskler. Mixa mjölkprotein som yoghurt och mjölk, tillsammans med bär eller banan som är rika på kolhydrater.

Tips på proteinsmoothies vid styrketräning:

Proteinsmoothie utan proteinpulver

En mättande smoothie utan proteinpulver som innehåller hela 20 gram protein. Den innehåller keso och smakar gott av blåbär och vanilj. Drick den eller ät den i en skål.

Proteinsmoothie med spirulina

Det perfekta exemplet på ett nyttigt och proteinrikt mellanmål vid träningen. Den innehåller proteinpulver, och kikärtor.

Nutrilett proteinsmoothie

Naturliga ingredienser som juice från blåbär och acai och innehåller endast 148 kalorier och har ett högt protein- och fiberinnehåll.

Mellanmål vid fettförbränning

Tränar du för att gå ner i vikt? Då behöver du ett mellanmål med få kalorier som samtidigt ger dig massa energi inför och efter träningen.
Smoothies är återigen ett bra mellanmål för dig som vill gå ner i vikt. Blanda smoothien med keso eller fettsnål yoghurt för att ge kroppen energi. Makrill, ägg och nötter är också bra och kalorisnåla alternativ för att få upp energinivån.

Tips på mellanmål vid fettförbränning:

Fiberrik smoothie

Gjord på banan, spenat och grekisk yoghurt och innehåller bara 140 kalorier. Fiber håller dig mätt samtidigt som du får upp energinivån.

Quinoagröt med mandel

En fantastiskt god och nyttig gröt med nötter.

Keso med granatäpple

Ett läskande mellanmål som är enkelt att tillaga. Kalorisnål och rik på energi från nötter och naturell yoghurt.

Mellanmål vid konditionsträning

Inför konditionsträning är det viktigt att få i sig långsamma kolhydrater, men inte alltför tätt inpå träningspasset! Exempel på långsamma kolhydrater är frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och nötter.

Tips på mellanmål vid konditionsträning:

Bananpannkaka med spenat

Detta lagar du snabbt och enkelt genom att blanda bland annat banan och ägg.

Smoothies

Bästsäljare