Hur många kalorier är det i ett ägg

Hur många kalorier är det i ett ägg?

Fullt av näring, smart förpackat och går att tillaga på en mängd olika sätt – vi pratar såklart om ägget. Denna fantastiska råvara har människan ätit i årtusenden i såväl rå som kokt eller stekt form. På insidan av det hårda skalet gömmer sig en mängd proteiner, nyttiga fetter, antioxidanter, vitaminer och mineraler som är viktiga för att vår kropp ska fungera normalt. Det gör det till en nyttig ingrediens i olika maträtter, men också som ett näringsrikt mellanmål precis som det är. Är du nyfiken på mer om äggets olika näringsämnen och hur kaloriinnehållet förändras beroende på hur det tillagas så är det bara att läsa vidare!

Ägg – näringsvärde och innehåll

Ägg är inte bara något som hör till påskbuffén eller som hjälper till att få sockerkakan att bli fluffig och hög, utan är tack vare sitt praktiskt förpackade utförande ett bra utflyktssnacks eller ett smidigt mellanmål efter träningen. Ett ägg eller en bar är ett betydligt bättre alternativ än exempelvis en chokladkaka eller kaka när du behöver fylla på energidepåerna.

Ett ägg från en höna är nämligen fullproppat med nyttigheter som proteiner, vitaminer och mineraler och kommer därför se till att hålla mättnadskänslan och energinivån på en bra nivå längre. Äggulan innehåller till exempel nyttiga fetter, vitaminerna A, E, D och folat samt mineralerna selen och järn, medan äggvitan är rik på högkvalitativt protein och har naturligt högt innehåll av BCAA och andra essentiella aminosyror. Det gör det till ett utmärkt val för dig som tränar eller som önskar ett hälsosamt mellanmål, men också för dig som äter enligt en kalorisnål diet.

Kalorier i ägg

Om du vill njuta av ett näringsrikt mellanmål, och samtidigt vill hålla kalorinivån låg så är ägget, och särskilt äggvitan, en utmärkt råvara. För även om äggulan innehåller en del fett så är det av hög kvalitet, men om du vill utesluta fettet helt kan du välja att endast äta den proteinrika äggvitan. Nedan följer en tabell med kaloriinnehållet för ägg tillagade på olika sätt, samt näringsinnehållet för äggulan respektive äggvitan. Tänk dock på att ägg kan vara olika stora och därmed innehålla olika många kalorier! Ett medelstort ägg på 55 gram innehåller till exempel cirka 75 kalorier, medan ett stort ägg på 70 gram innehåller cirka 96 kalorier.

Kaloriinnehåll ägg:

Kalorier i ett medelstort rått/kokt ägg (55 gram) – 75 kcal

Kalorier i ett medelstort stekt ägg (55 gram + cirka 1 tsk rapsolja) – 102 kcal

Kaloriinnehåll per 100 gram äggula – 324 kcal

Kaloriinnehåll per 100 gram äggvita – 44 kcal

Näringsinnehåll i ett rått/kokt ägg:

6,8 g protein

0,7 g kolhydrater

5,1 g fett

Näringsinnehåll i ett stekt ägg (i cirka 1 tsk rapsolja):

6,8 g protein

0,7 g kolhydrater

8,1 g fett

Näringsinnehåll per 100 gram rå äggula:

15,6 g protein

1,4 g kolhydrater

28,4 g fett

Näringsinnehåll per 100 gram rå äggvita:

10,2 g protein

0,9 g kolhydrater

0 g fett

Beroende på om du väljer att äta ägget rått, kokt eller stekt skiljer sig alltså kalori- och näringsinnehållet. Detta beror på att du behöver tillsätta en liten mängd olja för att ägget inte ska fastna i stekpannan, så välj en bra olja av hög kvalitet och försök att använda så lite som möjligt om du vill hålla kalorinivån låg.

Här kan du läsa mer om kalorier och hur många kalorier olika näringsämnen innehåller, vilket kan hjälpa dig att äta hälsosammare och enklare få en bra kontroll över din kost.

Är ägg ett bra mellanmål?

Det finns inte många andra livsmedel som har ett så brett näringsinnehåll som ägg. Det är utformat för att utveckla en levande kyckling och räknas som ett komplett livsmedel, vilket gör att man i princip skulle kunna överleva på endast ägg. Ägg räknas även som en komplett proteinkälla och innehåller alla essentiella aminosyror som vi människor behöver. I och med att ägg kan ätas som de är, både i rå, kokt och stekt form, eller användas i olika maträtter som omeletter, frittata och äggröra så är det dessutom en råvara som passar in i de flesta dieter. Du väljer själv om du vill äta hela ägget för att få i dig alla näringsämnen, vitaminer och mineraler, eller om du endast vill använda äggvitan för att hålla måltiden kalorisnål.

Vill du ha fler tips på andra hälsosamma mellanmål och kalorisnåla måltider? Titta då närmare på våra smarriga recept och låt dig inspireras!

Bästsäljare