frukost med overnight oats

Därför bör du äta frukost

De flesta kanske har hört att frukost är dagens viktigaste måltid, men är det sant? Här kan du läsa mer om varför vissa ska äta frukost och andra inte, samt få tips om hälsosamma och balanserade frukostmåltider.

Genom att börja dagen med frukost bryter du nattens fasta och kroppen växlar till en högre förbränningsnivå. En stor missuppfattning är att du går upp i vikt genom att strunta i frukost, eftersom du lätt kan äta för mycket vid lunch eller middag för att ta tillbaka den förlorade hungern, men detta kan inte bevisas vetenskapligt, eftersom vi människor är så olika.
Få inspiration till en hälsosam och god frukost här!

Inte alla äter frukost varje dag

Frukost är den första måltiden på dagen och äts på morgonen, men att äta frukost är en rutin som inte passar alla. Vissa människor har inte tid, andra skjuter upp den första måltiden på dagen till lunch eftersom de inte kan klara av tanken på mat på morgonen.
Barn och ungdomar borde äta frukost eftersom de oftast är mycket aktiva i vardagen. Barn och unga människor behöver denna näringsrika måltid, särskilt för att de fortfarande befinner sig i en växande fas och ständigt utvecklas, medan de behöver all energi de kan få en bra dag i skolan med hög koncentrationsnivå. Aktiva människor behöver energi för dagens uppgifter, och när du är i aktiv behöver du mer bränsle till kroppen.

En del forskning har gjorts om huruvida att äta frukost är hälsosammare än att strunta i den, och resultaten varierar. En studie säger att resultaten kan indikera att saknad av frukost är en stark indikation på att en person har en ohälsosam livsstil, vilket senare kan leda till sjukdom. I denna analys hade de avstod från frukosten redan en sämre livsstil än de som åt frukost, genom en dålig diet, alkohol och rökning, hade de högre genomsnittlig BMI.
Detta är därför inte sant för alla som struntar i frukosten, eftersom vissa har en hälsosam livsstil och andra kan gå på en så kallad 8:16 diet, där du äter i 8 timmar och fastar de återstående 16 timmarna om dagen – eller inte äter frukost alls.

Få en bra start på dagen med hälsosamma näringsämnen

Du måste hitta rätt rytm för måltider, vare sig det är tre huvudmåltider med mellanmål eller kanske fyra huvudmåltider med ett mellanmål. Det är viktigt att du äter både regelbundet och varierat och inte minst hitta en rutin som passar dig.
För många föredras bröd och spannmål till frukost, eftersom det inte är komplicerade måltider som tar lång tid att förbereda. Andra kan ha svårt att veta vad de ska äta, och detta kan underlättas genom att förbereda frukost kvällen innan genom att till exempel laga havregrynsgröt som står över natten. Det viktigaste är att få i sig något som kroppen kan arbeta med och som gör kroppen redo för dagens utmaningar.

Här är några tips på frukostingredienser och rätter för att komma igång:

  • Spannmål med hög fiber och lågt socker
  • Havremjöl
  • Nyttig havregrynsgröt
  • Grovt bröd eller knäckebröd med ägg, fisk eller köttpålägg
  • Frukt, bär och grönsaker
  • Fiberpannkakor
  • Mjölk
  • Yoghurt
  • Majonnäs eller mjuk margarin på brödskivan eller knäckebrödet

Kolla även in några av våra frukostrecept:

Bästsäljare