Viktminskning med runstreak

Har du hört talas om runstreak? Utmaningen där du ska springa en viss sträcka varje dag för att komma i form och skapa nya hälsosamma vanor? Oavsett om begreppet är helt nytt för dig, eller om du vet vad det handlar om men vill ha tips på hur du kommer igång, är det bara att fortsätta läsa. I den här guiden tittar vi nämligen närmare på var en runstreak innebär, hur ett upplägg kan se ut och vilka effekter och resultat utmaningen kan bidra till.

Allt du behöver veta om utmaningen runstreak

Har du hört talas om runstreak? Utmaningen där du ska springa en viss sträcka varje dag för att komma i form och skapa nya hälsosamma vanor? Oavsett om begreppet är helt nytt för dig, eller om du vet vad det handlar om men vill ha tips på hur du kommer igång, är det bara att fortsätta läsa.

I den här guiden tittar vi nämligen närmare på var en runstreak innebär, hur ett upplägg kan se ut och vilka effekter och resultat utmaningen kan bidra till.

Vad är runstreak?

Streak Runners Internationals har skapat en utmaning som kallas för runstreak som går ut på att man ska springa 1 mile, eller 1,61 kilomoter, om dagen.  Organisationen grundades 2012, men världens hittills längsta runstreak började faktiskt redan år 1964. Det var nämligen då som Dr. Ron Hill började springa 1 mile om dagen – och han slutade inte förrän 52 år och 39 dagar senare.

Detta har varit inspirationen till den runstreak-utmaning som så många tar sig an idag. Fördelarna med en runstreak är många och i och med att det rör sig om en sträcka på 1,61 km per dag är det är något som de allra flesta klarar av att ta sig an. Det kräver inte mycket tid av din dag och det är ett perfekt sätt att ta sig upp ur soffan och påbörja nya hälsosammare rutiner. Reglerna är enkla och du bestämmer själv hur hårt du vill pressa dig och om du vill förlänga sträckan med tiden. Du bestämmer också själv vilka tider som passar dig bäst och om du föredrar löpbandet på gymmet eller löpspåret i skogen. Det viktiga är att du ska springa minst 1,61 kilometer, en gång per dag. Skulle du missa en dag börjar du helt enkelt om på dag ett igen.

Den officiella svenska hashtagen för utmaningen är #runstreaksverige och när du har sprungit varje dag i 365 dagar har du möjlighet att bli listad av Streak Runners International på den svenska listan.

Fördelar med runstreak

Syftet med runstreak är att främja daglig rörelse och starta nya vanor. Att röra sig varje dag är bra för din hälsa och påverkar din kropp positivt.

Ska du fortsätta din runstreak om du är sjuk?

Det är dock viktigt att du inte överanstränger dig eller tränar när du är sjuk. Detta kan utsätta din kropp för hög belastning och resultera i komplikationer. Så även om du väljer att springa längre än 1,61 kilometer de flesta dagarna är det bra att ta en vilodag då och då och endast springa 1,61 kilometer i lugn takt. Det kan även vara en bra idé att springa till exempel måndag morgon och ta nästa pass tisdag kväll för att låta kroppen återhämta sig. Det viktiga är att ha roligt och din hälsa är alltid a och o. Om du är sjuk eller skadad ska du alltid välja vila framför träning och istället påbörja din runstreak på nytt. Kom också ihåg att upprätthålla en bra och hälsosam diet som både passar med din nya hälsosamma livsstil och som ger dig rätt näring för att klara av de dagliga löppassen.

 

Regler för en runstreak

Som avslutning följer här de viktigaste reglerna som du behöver ha i åtanke för att upprätthålla din runstreak:

  • Spring 1,61 km om dagen – varje dag, året runt.
  • Du får springa hur snabbt eller långsamt du vill, men om du väljer att gå kallas det istället för walkstreak.
  • Det är endast löpning som räknas, alltså inte träning på exempelvis en crosstrainer eller träningscykel.
  • Du får pausa under löpningen, så det är alltså godkänt att knyta skorna, dricka vatten, vänta på grönt ljus vid övergångsställe eller stanna för att låta hunden kissa.
  • Avbryt din runstreak om du är sjuk eller skadad – då är det bättre att starta om runstreaken.
  • Ha kul!

Bästsäljare