Smoothie är paleofrukost. Foto.

5 tips på paleofrukost

Älskar du frukosten och anser att det är dagens viktigaste mål? Eller har du svårt att få i dig tillräckligt med näring på morgonen och behöver tips på nyttig frukost? Oavsett hur dina morgonrutiner ser ut kan du göra dem ännu mer hälsosamma med paleodieten. Med den får du i dig näringsrika och kvalitativa råvaror som ger energi och kan hjälpa dig att få en bra start på dagen.

Låter detta som något för dig? Fortsätt då läsa för att ta reda på mer om paleodieten och få tips på smarriga tips till paleofrukost.

Vad är paleo och paleofrukost?

En paleo diet fokuserar på en kost som fanns tillgänglig under stenåldern – därav smeknamnet stenåldersdieten.

Korv bör till exempel bytas ut mot rent kött och pommes frites bör bytas ut mot rotfrukter, och du ska utesluta både spannmål och mjölkprodukter ur kosten. Ris och havre är okej att äta då och då för att skapa variation i matlagningen och du kan också använda feta mejeriprodukter som grädde och smör, men det bör inte ske dagligen.

I och med att dieten inte är framtagen som en traditionell viktminskningsmetod, även om den kan hjälpa dig att gå ner i vikt, har den kommit att bli mycket populär både bland de som tränar mycket och de som bara vill skapa en hälsosammare livsstil. Den bör alltså ses som ett levnadsmönster snarare än en diet och det går att hitta mängder av recept och tips på hur du kan göra paleo till en del av din vardag. Nedan följer tips på råvaror som du gärna får äta mycket av:

 • Ägg
 • Frukt och grönsaker
 • Fisk och skaldjur
 • Kött och fågel
 • Frön och nötter
 • Rotfrukter
 • Vegetabiliska oljor som olivolja och kokosolja

 

5 tips på god och nyttig paleofrukost

Att äta en nyttig frukost ger dig inte bara en bra start på dagen, utan kan också hjälpa dig att gå ner i vikt och få dig att hålla dig mätt längre så att du undviker småätande mellan måltiderna. Här nedanför hittar du fem tips på god och enkel paleokost som passar perfekt för frukost. De innehåller råvaror som kommer att hålla dig mätt och förse din kropp med näring!

 

 1. Chiagröt

Chiagröt ett utmärkt alternativ på paleofrukost eftersom du rekommenderas att addera mer fröer i kosten när du äter enligt paleo. Chiafrön innehåller dessutom en mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter och får en god smak och len konsistens när de blandas med kokosmjölk, kokosolja och kokosflingor. Toppa gärna med skivad frukt och dina favoritnötter!

 

 1. Ägg och bacon

En riktig klassiker på frukostbordet är stekt bacon och ägg – något som du absolut kan fortsätta att njuta av när du äter enligt paleo. Det är både gott och mättande och ett tips är att komplettera med grönsaker som tomater, avokado eller det du gillar för att komplettera proteinerna och fetterna från äggen och baconet med en riktig vitaminboost.

 

 1. Smoothie

Om du vill ha en näringsrik frukost som passar lika bra att äta hemma som på språng så kan du satsa på en god smoothie. Det går både snabbt och enkelt att göra, och du kan använda de frukter och grönsaker du gillar allra bäst. Använd en blender och mixa ingredienserna tillsammans med kokosmjölk för att få en krämig konsistens och extra god smak!

 

 1. Egen müsli

Få enkelt i dig mer nötter och fröer genom att göra din alldeles egen müsli! Använd dina favoriter, men ett tips är att blanda pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön, gojibär, russin samt hackade mandlar, hasselnötter och paranötter. Baka dessa i ugnen med riven kokos och en klick kokosolja och smaksätt med kanel, kardemumma eller äkta vaniljpulver om så önskas!

 

 1. Plättar med smak av banan

Ett sista tips på paleofrukost är att göra egna bananplättar. Det enda du behöver är banan, ägg, kokosolja och fiberhusk för att få till en bra konsistens. De är enkla att göra och kan lika gärna tillagas dagen innan eftersom de är lika goda att äta kalla! Perfekt för dig som ofta har det stressigt på morgonen och har svårt att hitta tiden att tillaga en bra frukost. Servera plättarna med nötter, frukt, bär eller vispad kokosmjölk och njut av en nyttig frukost full av fiber, nyttiga fetter, vitaminer, mineraler och antioxidanter!

Ta gärna del av fler nyttiga och näringsrika recept!

Bästsäljare