Saftig och nyttig morotskaka. Foto.

Saftig och nyttig morotskaka

Ställ fram en saftig och nyttig morotskaka på dessertbordet – du kommer garanterat att göra succé! Den är täckt med en härlig och söt glasyr gjord på grekisk yoghurt, vilket gör den betydligt magrare än den traditionella varianten med smör och färskost. Rostade nötter, kryddor och kokos ger kakan en härlig smak. Kakan kan delas i 16 bitar som innehåller 244,2 kalorier vardera.

Recept av Evelina Söderholm

Portioner: 16
Tillagningstid: 00:40:00
Kcal: 244,2

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2,5 dl grekisk yoghurt (10 % fett)
  • 0,75 dl rapsolja
  • 2 dl honung
  • 1,25 dl lättmjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk torkad ingefära
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 2,5 dl valnötter, hackade
  • 1,25 dl kokosflingor
  • 2 stora morötter, finrivna

Glasyr:

  • 5 dl grekisk yoghurt (10 % fett)
  • 1,5 dl sukrin melis
  • 10 droppar vaniljessens

Så gör du:

  1. Rosta valnötterna på medelvärme i en stekpanna i några minuter. Rör runt med jämna mellanrum. Tillsätt kokosflingorna när det är en minut kvar och rör runt hela tiden.
  2. Vispa äggen i en stor skål. Tillsätt yoghurt, rapsolja, honung och mjölk. Vispa ihop allt till en smet.
  3. Blanda mjöl, kanel, ingefära, bakpulver, bikarbonat och salt i en separat skål. Tillsätt de torra ingredienserna i den andra skålen och rör om.
  4. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnssäker form.
  5. Tillsätt valnötter, kokosflingor och morötter i blandningen och rör runt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  6. Glasyr: Blanda yoghurt, melis och vaniljessens. Bred ut glasyren över kakan och servera.

Näringsinformation

Kalorier:
244,2
Fiber:
1,4 g
Proteiner:
5,5 g
Fett:
16,1 g
Kolhydrater:
18,8 g
Socker:
17,0 g

Vad tycker du om receptet?

(0 Recensioner)
Din recension

Bästsäljare