sunn pizookie

Nyttig Pizookie – En familjefavorit med en nyttig twist!

Denna nyttiga pizookie är en underbar dessert att servera på förfestliga tillfällen eftersom den är enkel att förbereda och kan delas direkt ur pannan. Det är perfekt för avslappnade dagar där hela familjen kan samlas runt bordet och njuta av en bit varm och härlig pizookie tillsammans med svalkande yoghurt, kvarg eller glass.

För att göra det ännu roligare kan ni låta barnen vara med och förbereda pizookien och hjälpa till med att blanda ingredienserna. Det blir både ett lärorikt och underhållande inslag under festligheterna.

Serveringstips:

För att göra serveringen ännu mer festlig kan ni erbjuda olika tillbehör så att var och en kan anpassa sin egen pizookie-slice. Ha framme små skålar med hackade nötter, bär, bananskivor, hackad frukt eller ännu mer hackad mörk choklad. Det blir en garanterat uppskattad dessert där alla kan skapa sin egen perfekta kombination!

Oppskrift av Evelina Söderholm

Näringsinformation:

Denna nyttiga pizookie är rik på protein och nyttiga fetter från mandelmjölet samt full av fiber från havregrynen. Dessutom är den sötad med honung eller agavesirap som ger en mer naturlig sötma.

Allergianpassningar:

För att göra pizookien glutenfri, byt ut havregrynen mot glutenfria havregryn eller ytterligare mandelmjöl. För en mjölkfri variant, använd vegansk choklad och vegansk glass vid servering.

Portioner: 8
Tillagningstid: 00:25:00
Kcal: 373

Ingredienser:

 • 150 g mandelmjöl
 • 50 g havregryn
 • 1 tsk bakpulver
 • En nypa salt
 • 100 g kokosolja (smält men inte varm)
 • 100 g honung eller agavesirap
 • 1 ägg
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 100 g mörk choklad (minst 70% kakao), hackad i bitar
 • Extra kokosolja för att smörja pannan
 • Till servering: Fruktig yoghurt, kvarg eller vegansk glass

Instruktioner:

 1. Förberedelser: Sätt ugnen på 180°C (eller 160°C om du har varmluftsugn). Smörj en gjutjärnspanna eller annan ugnssäker panna med lite kokosolja.
 2. Blanda de torra ingredienserna: I en stor skål, blanda ihop mandelmjöl, havregryn, bakpulver och en nypa salt. Det här är ett perfekt tillfälle för barnen att hjälpa till och känna sig som små kockar!
 3. Blanda de våta ingredienserna. I en annan skål, vispa ihop smält kokosolja, honung eller agavesirap, ägget och vaniljextrakt. Låt barnen ta över vispandet och se till att allt blandas ordentligt.
 4. Skapa pizookiedegen: Häll de våta ingredienserna över de torra ingredienserna och rör om tills allt är väl blandat. Lägg sedan i den hackade mörka chokladen och blanda igen. Nu börjar degen likna en riktig pizookie!
 5. Grädda pizookien: Häll degen i den smorda pannan och jämna ut ytan med en spatel. Poppa pannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter, eller tills pizookien är gyllenbrun och en provsticka kommer ut ren.
 6. Servera: Ta ut pannan ur ugnen och låt den svalna något i några minuter. Skär pizookien i åtta bitar och servera direkt ur pannan tillsammans med fruktig yoghurt, kvarg eller vegansk glass.

Näringsinformation

Kalorier :
373,3
Fiber (g) :
2,4
Proteiner (g) :
7
Fett (g) :
29
Kolhydrater (g) :
19,7
Socker (g) :
14,6

Vad tycker du om receptet?

(0 Recensioner)
Din recension

Bästsäljare