sunn kladdkake

Nyttig Kladdkaka med Svarta Bönor, Jordnötssmör och Avokado

Många människor söker efter sätt att njuta av en nyttigare kladdkaka utan att kompromissa med smaken. Denna kladdkaka är baserad på hälsosamma ingredienser och är både vegansk, glutenfri och passar de flesta (mer tillåtande) LCHF-dieterna. Receptet är enkelt och snabbt att förbereda, och kakan tillagas i mikrovågsugn. Den holder til 12 porsjoner og hver porsjon har under 200 kalorier.

Oppskrift av Evelina Söderholm

Denna nyttiga kladdkaka är ett perfekt alternativ för dem som vill njuta av en söt och smakrik dessert utan att behöva oroa sig för raffinerat socker eller ägg. Den är enkel att göra, och de näringsrika ingredienserna som svarta bönor, avokado och jordnötssmör ger kakan en härlig smak och konsistens.

Sammanfattningsvis är de flesta av ingredienserna veganska och glutenfria, men för att göra rätten helt vegansk behöver du använda en vegansk kvarg eller kesella. För att göra rätten glutenfri, se till att använda certifierat glutenfritt havremjöl.

* Observera att om du använder stevia som sötningsmedel, kan du behöva justera mängden eftersom stevia ofta är mycket sötare än andra sötningsmedel. Följ tillverkarens anvisningar på förpackningen för att säkerställa rätt sötma.

Portioner: 12
Tillagningstid: 00:10:00
Kcal: 188

Ingredienser:

 • 380 g svarta bönor (1 förp), avrunna och sköljda
 • 1 mogen avokado
 • 100 g jordnötssmör (osötat)
 • 100 g mandelmjöl
 • 50 g havremjöl
 • 1 dl kvarg eller kesella (vegansk om så önskas)
 • 2,5 dl granulerat sötningsmedel av val (t.ex. Sukrin gold)
 • 1 dl Kakao
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 1/2 tsk salt
 • Saft och skal från 1 lime

Instruktioner:

 1. Börja med att mosa avokadon och svarta bönor i en skål tillsammans med jordnötssmöret. Använd en gaffel eller en stavmixer för att få en så jämn konsistens som möjligt.
 2. Tillsätt kvargen eller kesellan och rör om tills allt är väl blandat.
 3. I en separat skål, blanda mandelmjöl, havremjöl, granulerat sötningsmedel, kakao, bakpulver och salt. Rör om tills det är jämnt fördelat.
 4. Tillsätt de torra ingredienserna till bön- och avokadoblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Tillsätt vaniljextrakt, limesaft och limeskal och rör om igen.
 5. Smörj en mikrovågssäker form (cirka 20 cm i diameter) med lite olja eller använd bakplåtspapper. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
 6. Tillaga kakan i mikrovågsugnen på hög effekt i cirka 6-8 minuter. Tiden kan variera beroende på din mikrovågsugn, så börja med 6 minuter och kontrollera kakan. Den ska vara något fast på ytan men fortfarande kladdig inuti. Om den inte är klar, kör i ytterligare 30-sekundersintervaller tills önskad konsistens uppnås.
 7. (Tips! Om mikrovågsugnen har effektinställningar mellan 1-10, använd effekt 7-8 för att säkerställa att kakan inte blir överhettad eller för torr. Om din mikrovågsugn har effektinställningar i watt, sikta på en effekt på cirka 600-700 watt.)
 8. Efter att kakan har tillagats i mikrovågsugnen, låt den vila i 5-10 minuter innan du skär den i bitar. Detta ger kakan tid att sätta sig och blir lättare att skära utan att den faller isär.
 9. Servera varm eller kall, eventuellt med en klick vegansk grädde eller kvarg och några färska bär.

Näringsinformation

Kalorier :
188,9
Fiber (g) :
5,9
Proteiner (g) :
8,2
Fett (g) :
12,4
Kolhydrater (g) :
8,4
Socker (g) :
1,6

Vad tycker du om receptet?

(0 Recensioner)
Din recension

Bästsäljare