Nyttig och kalorisnål chokladkaka med kakao
Vill du ha en chokladkaka som inte är för söt? Då kommer du att älska denna kalorisnåla chokladkaka med smak av kaffe – gjord av kakao. Receptet räcker till 10 stycken och tar ungefär 50 minuter att göra. Perfekt för födelsedagen!
Ingredienser:
- 4 st äggvitor
- 12 färska dadlar
- 1 dl rapsolja
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl fettfri mjölk
- 1 dl kakao
- 1 msk stark kaffe
- 1 dl sötströ *
* Kolhydrater i sötströ uppfattas inte av kroppen som socker och absorberas därför inte av kroppen.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader
- Dela äggulan och äggvita på alla ägg
- Blanda dadlarna och äggvita i en köksmaskin till en kräm
- Tillsätt sedan oljan med omrörning
- Lägg till mjölk, sötströ och kaffe och rör om
- Lägg till kakao och mandelmjöl, rör om till en deg
- Häll degen över äggvitan och vatten (rör inte för mycket) tills allt blandas. Häll degen i en rund form på ca 18 cm, täckt med bakpapper
- Tillaga i mitten av ugnen i ca 50 minuter
- Ta ut och låt vila innan du serverar
- Kan serveras som det är, med bär eller eventuellt lite vispad grädde på toppen
Per portion:
Kalorier: 197,6
Fiber (g): 4.5
Proteiner (g): 5,8
Fett (g): 16
Kolhydrater (g): 6,8
Socker (g): 5,6
Portioner: 10
Beredningstid: 50 min
Typ av recept: Tårta
Recept av Evelina Söderholm