Goda & nyttiga recept
Linda Strand
Alla recept är för 4 personer
Äppelbiffar med morotstzatsiki
1 1/2 tsk salt
olivolja
500 g nötfärs
2 äpplen
2 tsk timjan
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör
600 g kokt potatis eller sötpotatis
Tzatsiki
1 tsk salt
500 g morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl turkisk yoghurt
Extra grönsaker som du gillar och/eller som är i säsong
Tillagning
- Halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs tärningarna i 1 msk olja så att de mjuknar, 1–2 min. Ta upp och låt kallna.
- Blanda färsen med salt, timjan och peppar. Blanda i äppeltärningarna. Forma färsen till 8 biffar. Stek biffarna i 1 msk olja ca 3 min på varje sida, eller tills de är genomstekta.
- Tzatsiki: Skala och strimla morötterna. Blanda yoghurt, pressad vitlök och salt. Rör i morötterna.
Laxburgare
500 g laxfiléer
3 schalottenlökar
2 msk gräslök
2,5 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 msk ströbröd
2 msk creme fraiche
1 krm svartpeppar (nymald)
Senap/eller limessås
1,5 dl crème fraîche
1 msk dijon senap (eller lime, blir lika gott)
Råkostsallad
2 morötter
1 röd paprika
½ gurka
1 rödlök
1 msk rapsolja
½ citron
Servera med:
Grovt hamburgerbröd
Tillagning
- Lägg löken i en matberedare och kör tills löken är hackad. Lägg i lax och kryddor och mixa till en grov smet.
- Blanda i ströbröd och creme fraiche och kör beredaren en stund till. Smeten är ganska grov och kletig när den är färdig.
- Smält smör i en stekpanna och klicka ut laxsmeten i klickar. Tryck till så att burgarna blir jämna och platta. Stek någon minut på varje sida.
- Blanda créme fraiche med dijonsenap eller lime. Smaka av.
- Riv morötter, gurka, paprika och blanda med tunt skivad rödlök, olja och pressad citron.
Quornfärsfyllda paprikor
500 g quornfärs
6 paprikor, valfri färg
2 gula lökar
2 msk oregano
1 tsk salt
1 tsk soja
1,5 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller rapsolja
100 g lagrad smakrik ost
1 grönskasbuljongtärning eko
3 dl vatten
Servera med:
3 dl fullkornsris, råris eller blomkålsris (riv rå blomkål och stek i olja)
Tillagning:
- Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. Sätt ugnen på 200°C
- Fräs färsen i lite smör/rapsolja i en djup stekpanna eller gryta. Blanda i hackad lök och vitlök och fräs ytterligare någon minut. Krydda med oregano, salt, soja, vatten och peppar. Låt puttra ca 5 minuter. Smaka av. Koka upp vatten till buljongen och rör i buljongtärning.
- Skär av locket på paprikorna och ta ut innanmätet. Ställ i en ugnsfast form. Fyll paprikorna med quornfärsfyllningen och strö över ost. Häll buljongen i formen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Grön ärtsoppa
Ingredienser:
1 tsk rapsolja
1 lök
600 g frysta ärter
4 dl vatten
1,5 dl mjölk
1,5 dl creme fraiche
riven pepparrot
1 grönsaksbuljongtärning
2 fullkornsmackor med avokado och krasse på
Tillagning
Hacka löken och fräs den mjuk i rapsolja utan att den tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, ärter. Låt koka 8 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt mjölk och smaksätt med peppar. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Värm och servera med crème fraiche smaksatt med pepparrot.
Kycklinggryta med mathavre
4 st (ca 600 g) kycklingfiléer, grovtärnade
1 msk smör
1 purjolök, skuren i tjocka skivor
2,5 dl tomatsås
4 portioner mathavre, kokt
1 ask cocktailtomater, klyftade
1 knippe salladslök, tunnskuren
vinägrett
1 påse färdigskuren sallad (gärna mörkgrön)
salt peppar
Tillagning
- Blanda en enkel vinägrett av 1 dl olja, 1/2 dl vatten, 1/2 dl vinäger, salt peppar och pressad vitlök
2. Koka mathavre enligt förpackningsanvisningar
3. Hetta upp smör i en gryta och bryn kycklingtärningar.
4. Lägg i purjolök
5. Stek i 3–4 minuter och slå sedan över tomatsås.
6. Låt sjuda i 5 minuter.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Blanda mathavre, tomater och lök med valfri mängd vinägrett.
9. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering – lägg sallad i en skål och toppa med mathavreröra. Servera med kycklinggrytan.
Bra mat att ha i skafferiet
Krossade tomater
Linser och bönor
Nötter och frön
Osötad müsli
Havregryn och andra fiberrika gryn
Knäckebröd
Grovt mjöl som grahamsmjöl, rågmjöl
Mathavre/matvete/quinoa
Kallpressad raps- och olivolja
Avokado
Frukt
Makrill i tomatsås
Bra mat att ha i kylen
Kvarg/matyoghurt
Mjölk/havremjölk eller annan osötad alternativ mjölk
Ägg
Magert nötkött
Grönsaker i olika färger
Sill
Rotfrukter
Bra mat att ha i frysen
Grönsaker
Bär
Kyckling
Fisk/skaldjur
Vegetariska alternativ som falafel, grönsaksbiffar