Vad är Crossfit?

Crossfit är ett styrke och konditionsprogram byggt på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet.

Crossfit som träningsform skapades av före detta elitgymnasten, Greg Glassman på 80-talet. Denna mycket fysiskt krävande träningsform blev snabbt populär bland den amerikanska polisen, brandförsvaret och militären och har sedan ett par år tillbaka blivit allt mer populär i Sverige.

Om du googlar på Crossfit kan du lätt bli avskräckt av de många videor som visas på män och kvinnor som lyfter bildäck, hänger i ringar och gör armhävningar. Det ska inte stickas under stolen att Crossfit är fysiskt jobbig träning men man ska även veta att Crossfit kan anpassas efter varje persons individuella förutsättningar.

Läs mer om Crossfit hos våra vänner på Maxim.

Crossfit är uppbyggt på tre byggstenar: Varierat, Funktionellt och Hög intensitet. Variation för att utnyttja kroppens förmåga att anpassa sig. Funktionellt för att aktivera alla delar av kroppen och öva upp muskler och rörelser som vi använder oss av vårt dagliga arbete och livsmönster. Och sist men inte minst hög intensitet för att dra nytta av de positiva effekter den här typen av träning ger som exempelvis styrka, uthållighet och ökad ämnesomsättning. Det innebär att ett Crossfitpass aldrig är det andra likt och att man jobbar mycket med rörelser som man använder sig av i vardagen men med en mycket högre intensitet än vad man oftast gör i vanliga fall. Ett pass tar cirka 30 min och är uppbyggt på så kallade wod:ar som står för Work Out of the Day. En wod ett antal förutbestämda övningar som antingen upprepas så många gånger som möjligt under en bestämd tid eller ett bestämt antal på så snabb tid som möjligt.

En person som testat Crossfit är Linda Saxton som deltog i Nutrilett och RIXMorronzoos “Viktresa” i vintras. Hon hade aldrig testat Crossfit tidigare och efter första passet var hon helt slut men tyckte att det varit väldigt kul. Klicka gärna på denna här för att se när Linda och Karl Dyall, professionell dansare och skådespelare samt grundare av Crossfit Solid i Stockholm, pratar om hur hennes pass gick och vad fördelarna med Crossfit är.

Bästsäljare