Utomhusträning för hälsan

Har du svårt att finna motivationen och energin till att träna? Ett bra tips är att träna utomhus. Nu under sommaren är det dessutom ännu enklare och roligare att motionera utanför gymmets väggar.

Att träna utomhus istället för inne på gymmet gör dig både piggare och på bättre humör. Anledningen är en kombination av frisk luft och solljus. När vi vistas i solen frisätts nämligen serotonin, dopamin och oxytocin som alla är ämnen som har en positiv inverkan på vårt humör. Samtidigt dämpas produktionen av sömnhormonet melatonin när vi vistas i solen vilket gör att vi känner oss piggare. Förutom att du blir gladare och piggare får du mer energi om du tränar utomhus, vilket i sin tur hjälper till att motivera dig att fortsätta med din träning. Dessutom är utomhusträning bra för ditt psykiska välbefinnande och kan motverka stress, depressioner och ilska.

Träningen utomhus kan se ut på precis samma sätt som den gör på gymmet, förutsatt att du har vikter och redskap att använda dig av om du inte väljer att endast arbeta med din egna kroppsvikt. Vissa aktiviteter lämpar sig dock lite bättre än andra. Raska promenader, löpning, cykling, inlines och rullskidor är några av dem. Eller varför inte köra ett träningspass på stranden en tidig sommarmorgon innan alla badgäster kommit?

Försök variera din träning och låt åtminstone ett träningspass i veckan vara utomhus. Det gör gott både för kropp och själ.

Bästsäljare