Nice cream är nyttigt fredagsmys. Foto.

Så fixar du ett nyttigt fredagsmys

Fredagsmyset är obligatoriskt för de flesta och dukas ofta fram på bordet av ren reflex när arbetsveckan är slut. Tyvärr innehåller de klassiska mysfavoriterna en mängd socker, snabba kolhydrater och dåliga fetter som i för stor mängd inte är bra för kroppen, oavsett om du går på en diet eller inte.

I den här artikeln tipsar vi dig därför om hur du kan göra god och nyttigt fredagsmys!

Byt ut potatischipsen mot hemmagjorda rotfruktschips

Är du en av dem som föredrar chips framför smågodis? Då har vi ett riktigt bra tips till dig. Testa att göra egna nyttiga chips av rotfrukter för att slippa undan onödiga tillsatser och onyttiga oljor. Det enda du behöver är sötpotatis, eller ditt val av rotsak, samt lite salt och olivolja! Till detta nyttiga fredagsmys kan du servera en god dipp på turkisk yoghurt, salsa och kryddor.

Sugen på ett lite sötare alternativ? Testa då att göra egna fruktchips genom att torka skivor av exempelvis äpple, päron, mango, banan eller ananas. En perfekt kombination av frasiga chips och sött godis!

Välj nice cream framför ice cream

Du som gärna skopar upp några kulor glass till fredagsmyset kan enkelt byta ut den gräddiga sorten mot ett nyttigare alternativ – nice cream. Det både smakar gott och innehåller vitaminer och därmed antioxidanter från frukt och bär! Nedan kommer 3 tips på några enkla recept:

 

Förutom att vara ett riktigt gott och nyttigt fredagsmys passar nice cream även utmärkt som mellanmål eller lätt lunch! Toppa gärna med nötter för en extra mättande känsla.

Njut av nyttiga chokladbollar

Om ditt hjärta klappar lite extra för goda bakverk, och kanske lite extra för de med choklad, så har du din räddning här. Nyttiga chokladbollar är det perfekta fredagssnackset som passar alla i familjen! Skulle det mot förmodan bli några över kan du äta dessa som lyxigt mellanmål den kommande veckan. Det enda du behöver göra är att byta ut smöret mot banan och utesluta sockret för att få riktigt goda, krämiga och nyttiga chokladbollar. Det finns även mängder av alternativ på raw balls där du kan använda dig av bland annat nötter, torkad frukt och fröer för att njuta av ett både gott och nyttigt fredagsmys.

Ersätt läsken med sockerfri kolsyrad dryck

Om läsk är din största sockerbov är det hög tid att byta ut den mot ett sockerfritt och mer hälsosamt alternativ. Lyxa till det med en smoothie full av vitaminer och antioxidanter eller satsa på en saft fri från socker. Eller varför inte investera i en egen kolsyremaskin och göra din egen ”läsk”? Marknaden erbjuder mängder av olika alternativ och många smaksättare är dessutom helt sockerfria.

Tips på god och nyttigt fredagsmys

Förutom snackset är såklart också maten viktig för att göra fredagsmyset komplett. Genom att tillsätta fler grönsaker och plocka bort snabba kolhydrater och dåliga fetter kommer du genast att göra fredagsrätterna både mer näringsrika. Testa till exempel att servera fläskfilé med en god melonsallad, att tillaga en god kycklingsallad fullproppad med proteiner, vitaminer och mineraler eller att göra en mättande kesogratäng med skinka, kyckling eller grönsaker!

Vill du ha fler tips på nyttig fredagsmysmat? Vi har samlat 5 helgrätter som du enkelt kan göra lite nyttigare! Vad sägs om hälsosamma hamburgare, kalorisnål pizza eller krämig lasagne? Mums!

Bästsäljare