Krämig lasagne utan pasta är nyttig helgmat. Foto.

5 tips på nyttig helgmat

Nyttig helgmat – Finns det? Försöker du att upprätthålla en hälsosam livsstil, men tycker att det är svårt att hitta bra recept för helgerna? Då har du kommit helt rätt! I den här artikeln listar vi nämligen några av de vanligaste helgrätterna och ger dig tips på hur du kan göra dem lite mer hälsosamma. På så sätt kan du fortsätta att njuta av god och nyttig mat och samtidigt slippa att laga fler rätter till resten av familjemedlemmarna!

I den här artikeln listar vi nämligen några av de vanligaste helgrätterna och ger dig tips på hur du kan göra dem lite mer hälsosamma. På så sätt kan du fortsätta att njuta av god och nyttig helgmat och samtidigt slippa att laga fler rätter till resten av familjemedlemmarna!

  1. Nyttig version av tacos

Finns det något som skriker helgmat lika mycket som tacos? Det har blivit en riktig fredagsfavorit och kan varieras i all oändlighet. Egentligen är inte tacos onyttigt i sig, men det finns vissa av ingredienserna du bör hålla dig till för att göra fredagsmyset ännu mer hälsosamt.

I den klassiska tacosen ingår oftast flera olika grönsaker, så fortsätt att tillsätta så många av dina favoritgrönsaker som möjligt för att skapa en härlig färgexplosion innehållande olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det du kan byta ut är fläsk- eller blandfärsen, den feta osten och nachochipsen. Nötfärs är till exempel magrare än både fläsk- och blandfärs och du kan även testa att blanda i linser eller bönor för att öka ditt proteinintag. Eller varför inte byta köttfärsen mot fisk och tillaga en smarrig fish taco?

När det kommer till ost erbjuder mataffärerna flera hälsosamma alternativ med lägre fetthalt och nachochipsen kan bytas ut mot ett mer fiberrikt tortillabröd. Du som helt vill utesluta bröd och chips kan ta en kik på detta recept på nyttig taco utan bröd!

  1. Nyttig helgmat: Krämig lasagne utan pasta

Hur gott det än är med en krämig lasagne med pastaplattor och béchamelsås så blir det ofta en väldigt kaloririk rätt. Men det finns gott om recept på nyttigare alternativ som är minst lika goda! Testa till exempel att tillaga en nyttig lasagne med tunnbröd där du byter ut pastan mot dinkeltunnbröd och den feta béchamelsåsen mot mager keso. Lasagnen blir otroligt krämig och mättande och passar för hela familjen!

  1. Hälsosam pizzakväll

Pizza är helt klart en av de stora helgfavoriterna, men visste du att en pizza kan innehålla så mycket som 1000 kalorier? Det är nästan hälften av det dagliga dagsintag som rekommenderas för kvinnor. Det finns dock sätt att fortsätta att njuta av pizza, men på ett lite hälsosammare sätt. Vårt recept på nyttig på sötpotatispizza är ett riktigt smarrigt alternativ som passar både stora och små och som innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter! Pizzabasen består av sötpotatis, ägg och dinkelmjöl och toppas med en fyllning gjord på kycklingfärs, vitlök och tomater. Perfekt som nyttig festmiddag!

  1. Goda och nyttiga hamburgare

Du som vill ha tips på nyttig mat till helgen bör genast testa dessa goda kycklingburgare som endast innehåller 540 kalorier. Du kan såklart även göra burgare på vanlig nötfärs, men kycklingbröstfiléer är ett bra val för dig som är ute efter ett både gott och magert alternativ. Genom att byta ut de vanliga hamburgerbröden mot grova fullkornsfrallor ser du dessutom till att få i dig mer fiber, vilket gör att du håller dig mätt längre. Varva med grönkål, rödkål, gurka, chili, lime eller dina favoritgrönsaker och toppa till sist med en klick turkisk yoghurt med sambal oelek.

  1. Nyttig pasta med citron och tonfisk

Sugen på pasta? Då har vi ett supersmarrigt och hälsosamt alternativ till carbonaran eller pomodoron. Vår citruspasta med tonfisk innehåller endast 262 kalorier per portion och passar lika bra som vardagsmat som nyttig helgmat. Kombinationen av squash, purjolök, vitlök, persilja, citron och tonfisk kommer få dina smaklökar att jubla!

Bästsäljare