Proteinbar och energibar - Nutrilett

Proteinbar eller energibar? Så hittar du rätt bar för dig

En proteinbar eller energibar är ofta ett praktiskt alternativ om du vill få i dig protein eller energi när du är på språng. För att hitta den bar som är bäst för dig är det dock viktigt att känna till att protein- och energibarer kan vara väldigt olika utformade vad gäller näringsinnehåll och ingredienser. Ditt val av bar beror alltså helt och hållet på vad ditt syfte är och vad du vill uppnå.

Ingen proteinbar är den andra lik

Rubriken är en sanning med modifikation. Naturligtvis finns det barer som har snarlikt innehåll och endast skiljer sig åt i smaksättning, men bland proteinbarer är det ofta stora skillnader i sammansättning och näringsinnehåll. Skillnaderna beror på att proteinbarer är framtagna för olika syften, till exempel måltidsersättning för viktminskning, proteinrika mellanmål eller för att öka muskelmassan vid styrketräning.

Även proteinkällorna, det vill säga varifrån proteinet kommer, kan skilja mellan barerna. Två barer med samma näringsdeklaration kan alltså ha något olika egenskaper. Ett par exempel är hur snabbt proteinet tas upp av kroppen och vilka aminosyror proteinbarerna innehåller (alla proteiner är uppbyggda av aminosyror, varav vissa är livsnödvändiga för människan).

De bästa proteinkällorna är fullvärdiga proteinkällor, till exempel mjölkprotein, äggprotein eller sojaprotein. Fullvärdiga proteinkällor kan alltså vara både animaliska eller vegetabiliska. Om du är allergisk mot något är det därför viktigt att läsa hela innehållsdeklarationen.

Kolla in våra barer för måltidsersättning här

Hur mycket protein behöver du?

Bland de makronäringsämnen som ger oss människor energi – kolhydrater, fett och protein, är protein det näringsämne med bäst mättnadsindex. Att veta hur mycket protein man behöver kan dock vara svårt och variera från person till person. Livsmedelsverket rekommenderar 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt, vilket de allra flesta får i sig genom den vanliga kosten. Om du tränar kan du dock behöva mer protein än så.

För många kan en proteinbar vara ett praktiskt alternativ. På proteinbarerna kan man ofta läsa hur många gram eller procentuell andel protein en viss bar innehåller. Beroende på syftet med din proteinbar, exempelvis viktminskning genom måltidsersättning eller återhämtning efter ett hårt träningspass, kan du se efter om det är en relevant proteinkälla och om baren har rätt kombination av andra näringsämnen för att nå dina mål.

Protein i en lågkaloridiet

När du går på en VLCD-diet (Very Low Calorie Diet) med Nutrilett shakes får du i dig alla de näringsämnen som kroppen behöver, inklusive fullvärdigt protein genom det sojaprotein som Nutriletts VLCD-pulver innehåller.

När du avslutat dieten kan Nutriletts barer vara ett utmärkt sätt att hålla vikten, gärna i kombination med träning. I Nutriletts sortiment ingår ett stort antal goda barer och smoothies som kan ersätta en måltid och hjälpa till att hålla mättnadskänslan uppe så du inte äter andra onödiga kalorier. Samtliga barer innehåller en välbalanserad mängd protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler som innehåller allt du behöver i en måltid samtidigt som det kan hjälpa dig att bibehålla din vikt.

VLCD - diet

Bästsäljare