Myter om mat

Man blir uttorkad av att dricka kaffe och tjock av att äta sent på kvällen. Eller? Det finns en hel del myter kring mat. Här är fakta kring några av de vanligaste myterna som handlar om mat.

Du med många andra är säkert bekant med många av de föreställningar och myter som florerar kring mat. Myter som ofta korsbefruktar mat med olika hälsoaspekter. Nu ska bloggen en gång för alla ta kål på ett antal myter som handlar om mat och lite hälsa.

Ägg höjer kolesterolvärdet.

Är ägget bra eller dåligt? Forskarvärlden har haft svårt att bestämma sig under de senaste decennierna. Men ny forskning menar på att ägg är direkt bra för den totala hälsan. Försökskaninerna som ingick i projektet fick njuta två ägg om dagen under tre månader. Och kolesterolvärdet höjdes inte det minsta efter avslutad studie! Så nu kan du fortsätta att njuta dina ägg även fortsättningsvis. De innehåller ju dessutom nyttiga vitaminer, mineraler och försvinnande få kalorier.

Man blir tjock av att äta på kvällen.

Kalorier är kalorier – oavsett tidpunkt på dygnet. En studie som utfördes på apor visade att vikten var konstant oavsett om apan fick sina måltider serverade på dagen eller på natten. Vad man däremot vet med säkerhet är att det inte är så hälsosamt att sitta framför teven och småäta kväll efter kväll.

Mjölk ger starka ben.

Mjölkfrämjandet har alltid hävdat att ”mjölk ger starka ben”. Och visserligen så innehåller mjölk både kalk och kalcium som kan stärka vårt skelett på sikt. Men i övrigt så är faktiskt inte mjölkprodukter så väldigt nyttiga. De är ofta feta och innehåller mjölksocker som bland annat ökar risken för övervikt och svamp i tarmarna. För mycket mjölk innebär för många kalorier och kosten tenderar till att bli mindre varierad.  Återkommande råd från dietisten lyder: 5 dl mejerivaror om dagen räcker. Och välj då helst en mjölk som har en fetthalt på max 0,5 g per 100 gram mjölk.

Man blir uttorkad av att dricka kaffe.

De flesta av oss är medvetna om att en kopp kaffe är vätskedrivande. Men det färre vet är att det främst gäller nyblivna kaffedrickare! Så om du är en gammal erfaren kaffeälskare så ska inte rädslan för att bli uttorkad få dig att tacka nej till påtåren. Den som dricker kaffe varje dag vänjer nämligen kroppen varpå den vätskedrivande effekten uteblir. Påtår någon?

Bada aldrig direkt efter att du har ätit!

Vi måste självklart avrunda med att slå ett slag för sommarens alla badstunder! Därför är det verkligen dags att göra upp med den gamla myten som gör gällande att man får kramp om man badar direkt efter maten. Det är kanske den mest långsökta av alla myter då det inte finns några belägg för det överhuvudtaget. Så ta med dig picknickkorgen till stranden så snart du bara kan. Hoppas att badtemperaturen är den rätta så att du kan njuta av ett dopp direkt efter maten.

Bästsäljare