lagkalori frukost

Lågkalori frukost när du vill gå ner i vikt

Hur börjar man en ny dag på ett bra sätt? Jo, genom att fylla på kroppen med ny energi och att äta en nyttig och god frukost, och det gäller även dig som vill gå ner i vikt. När du tänker på en vanlig frukost ser du kanske framför dig en tallrik med yoghurt eller fil och flingor, en smörgås med ost och till detta en kopp kaffe eller te och ibland kanske till och med ett glas juice.

I den här artikeln får du förslag på lågkalori frukost som är mättande, näringsrika och goda! Vill du gå ner i vikt är det extra viktigt att tänka på vilka frukostval du gör och hur kalorifördelningen ser ut.

God lågkalori frukost med långsamma kolhydrater och högt proteinintag

Många hoppar över frukosten för att minska på dagens totala kaloriintag. Det är inte rätt väg att gå om du vill gå ner i vikt. Följ istället en kostplan som hjälper dig att fördela kaloriintaget mellan dagens olika måltider. På så sätt får kroppen den energi den behöver och du håller blodsockret på en jämn nivå.

När du väljer vad du ska äta till frukost är det bra att välja livsmedel med långsamma kolhydrater och högt proteinintag. Det ger dig en bra start och ökar mättnadskänslan under en längre tid.

Kroppen behöver fett

Självklart är det bra att skära ner på fett, särskilt mättat fett, men ta inte bort fettet helt och hållet. Kroppen behöver en viss mängd fett för att fungera optimalt, men istället för att bre ett lager med smör på mackan kan du till exempel mosa en halv avokado.

Koka sedan ett ägg, skala, skiva och lägg på avokadon och om du önskar kan du komplettera med en skiva kalkon eller skinka. Välj ett osötat, grovt och fiberrikt bröd. Ägg är ett mycket bra alternativ till en lågkalori frukost när du vill gå ner i vikt. Det är gott, innehåller många nyttiga vitaminer och antioxidanter och går det att tillaga på många olika sätt.

Välj frukt istället för juice

Vi vet att många tycker att det känns lyxigt att dricka ett glas juice till frukost, men istället för att dricka kalorier är det faktiskt bättre att äta dem. En hel frukt ger nämligen en mycket bättre mättnadskänsla.

Vill du fortsätta att äta en skål flingor går det alldeles utmärkt, men byt ut den smaksatta yoghurten mot en mager och naturell yoghurt och välj istället att servera frukt eller bär till. En hemmagjord müsli är ett mycket bättre alternativ än sockrade frukostflingor från affären.

Tips och recept på lågkalori frukost

Det finns många bra frukostrecept som passar dig som vill gå ner i vikt. Vad sägs till exempel om en äggröra med grönsaker? Vispa ihop två ägg med två matskedar lätt crème fraiche. Salta och peppra. Värm lite rapsolja i en panna och stek äggröran under omrörning. Servera med rökt skinka, sallad och tomat. Ett medelstort ägg innehåller ungefär 75 kalorier.

Bananpannkakor är en lyxig lågkalori frukost. Mosa en banan. Vispa upp äggen och blanda med den mosade bananen. Hetta upp en panna med lite smör eller olja i och klicka ner smeten. Grädda en liten stund på ena sidan och vänd sedan pannkakorna och grädda en liten stund på andra sidan. Servera med bär. En normalstor banan innehåller ungefär 100 kalorier. Vill du veta hur många kalorier andra livsmedel innehåller kan du kika i vår kaloritabell.

Fler förslag på mättande och kalorisnål frukost

Bästsäljare