Kan en vegetarisk eller vegansk kost hjälpa dig att gå ner i vikt?

Kan en vegetarisk eller vegansk kost hjälpa dig att gå ner i vikt?

I takt med att vi försöker att leva mer hälsosamt och miljövänligt så ökar även intresset för vegetarisk och vegansk kost. Förutom att frukt, grönsaker och växtbaserade alternativ till kött känns otroligt fräscht och gott kan det nämligen också ha en positiv inverkan på både kropp och planet. Dessutom är det är ett bra val för djuren runtomkring oss. Vill du få tips på hur du kan få in fler kött- och mejerifria alternativ i din dagliga kost och veta mer om hur en vegetarisk eller vegansk kost kan hjälpa dig att gå ner i vikt? Fortsätt att läsa!

Fördelar med vegetarisk och vegansk kost

Det finns flera anledningar till att välja bort kött och andra livsmedel från djurriket, vissa gör det av hälsoskäl eller miljöskäl, andra av religiösa eller etiska skäl, medan en del helt väljer en vegetarisk eller vegansk för att de tycker att det är godare. Tack vare detta stora intresse för växtbaserad mat så erbjuder marknaden ett brett utbud av olika typer av vegetarisk kost, vilket gör det enkelt att hitta något som passar just ens egna tycke och smak.

Frukt och grönsaker innehåller en mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen för att den ska fungera optimalt. Många har dessutom ett högt innehåll av fibrer, vilket hjälper dig att hålla dig mätt längre, och som pricken över i:et är många veganska och vegetariska livsmedel betydligt billigare än till exempel kött och charkuterier.

Att gå från köttätare till vegan på en dag kan vara svårt, men genom att avstå en dag i veckan från kött eller att ibland välja andra alternativ framför kött kommer du att dra nytta av den gröna kostens egenskaper. Nedan följer några tips på livsmedel som är enkla att byta ut mot ett vegetariskt eller veganskt alternativ:

  • Köttbullar/biffar – köttbullar/biffar gjorda på exempelvis sojafärs, tofu, ärtor eller linser
  • Mjölk, yoghurt och grädde – nöt-, havre-, soja-, ris- eller kokosbaserad mjölk, yoghurt och grädde
  • Stenbitsrom – tångkaviar
  • Honung – agavesirap eller lönnsirap

Se till att få i dig tillräckligt med näringsämnen

En varierad kost är viktigt för att få i dig de kolhydrater, proteiner, fetter och andra näringsämnen som kroppen behöver, oavsett om du försöker att gå ner i vikt eller inte. Därför gäller det att säkerställa att den vegetariska eller veganska mat du äter innehåller tillräckligt med näring. Kött, mjölk och yoghurt är naturliga proteinkällor och för att täcka upp för detta bortfall kan du till exempel inkludera linser, bönor och andra proteinrika växtbaserade livsmedel i din kost. Det fett som du annars får i dig via smör, fisk eller mjölkprodukter hittar du istället i rapsolja, frön, nötter, avokado och alger.

Det finns även en del vitaminer som du bör hålla ett extra öga på när du äter en vegetarisk eller vegansk kost. Vitamin B6 finns till exempel främst i fisk, kött och mjölkprodukter, vilket gör det viktigt att hitta en annan källa till vitamin B6 – exempelvis baljväxter, gröna bladgrönsaker, potatis, vetegroddar och mandel. En annan vitamin som i också i princip endast finns i animaliska livsmedel är vitamin B12, så du som väljer en vegansk kost kan behöva tillsätta det via kosttillskott.

Bästsäljare