Hålla vikten – Hur gör jag?

Har du någonsin upplevt att du går ner i vikt, för att sedan gå upp igen? Du är inte ensam. I denna artikel får du 10 tips på hur du håller vikten på plats. För att ta reda på vilka av de 10 tipsen som är mest relevanta för dig, så är det viktigt att först försöka förstå grunderna till att din vikt varierar.

Varför klarar jag inte att hålla vikten?

Vad är det som gör att du inte kan hålla vikten på plats? Det kan finnas flera grunder till att det är svårt att hålla vikten. Genom att svara på frågorna nedan kan du få en bättre förståelse för vad du måste göra för att hålla vikten på plats.

Har du gått på extrema dieter under längre perioder?

Ett extremt energiunderskott kan över längre tid leda till viktminskning, men du är väldigt utsatt för att gå upp igen så snart som du fortsätter med ditt gamla kosthåll. Det skapar också en obalans i metabolismen och hormoner som är sammankopplat med din aptit. Därför är gradvisa ändringar som kan upprätthållas över tid, bättre för dig som vill gå ner i vikt eller hålla vikten.

Har du haft ett tankesätt som har gjort det svårt för dig att hålla vikten?

När du tänker på en diet som en ”quick fix”, istället för en långsiktig ändring, kommer du antagligen att ge upp återfå vikten som du tappat. Sist du försökte gå ner i vikt, försökte du då en diet som var planlagd för en viss period, eller försökte du faktiskt göra långsiktiga ändringar? Många kämpar sig tillexempel fram till sommarkroppen under en planlagd period, för att sedan få tillbaka vikten efter sommaren.

Har dina vanor gjort det svårare eller lättare för dig att hålla vikten stabil?

Om du saknar goda vanor, så kan det också ligga som grund till att du inte klarar av att hålla vikten. Många dieter är baserade på ren viljestyrka istället för att börja med goda livsvanor. Det kanske har varit mer fokus på regler än en livsstilsförändring?
Spendera lite tid åt att tänka igenom varför du önskar att hålla vikten. Detta är väldigt värdefullt och är en viktig grundsten för att lyckas. När du har svaret på varför du önskar att hålla vikten, kan du börja se närmare på dessa 10 tips nedan.

Hålla vikten – Tips 1

Träna ofta för att hålla vikten

Precis som att ditt kosthåll har en betydande effekt för viktminskning, så har träning en viktig roll för att du ska hålla vikten. Träning är associerat med en hälsosam livsstil och du lättare att ta matval som speglar sig med denna livsstilen om du faktiskt tränar. Träning gör också att du förbränner kalorier, så att du lättare kan hamna i ett energiunderskott.

Hålla vikten – Tips 2

Håll översikt på vad du äter och dricker

Mat för att gå ner i vikt och för att hålla vikt är viktigt. För att hålla vikten så gäller många av samma principer som vid viktminskning. Försök att hitta en måltidsplan som faktiskt går att hålla. Om du har en översikt mat och dryck, och lär dig kaloriinnehållet i det du äter och dricker, är det lättare att få en uppfattning av ditt kaloriintag.

Hålla vikten – Tips 3

Ät mycket grönsaker

De flesta grönsaker innehåller väldigt lite kalorier, samtidigt som de är väldigt mättande. De passar därför perfekt för både viktminskning och för dig som vill hålla vikten. När det kommer till grönsaker så kan du äta stora portioner utan att lägga på dig. Se till at få i dig grönsaker vid varje måltid.

Hålla vikten – Tips 4

Ät proteinrika råvaror

Att äta mat som innehåller mycket protein kan hjälpa dig med att hålla vikten. En proteinrik kost är bevisad att öka mättnad och reducera aptiten. Därför kan det bland annat begränsa mängden mat du äter. Nedan hittar du tips på proteinrik mat för att gå ner i vikt och hålla vikten:

  • Kött (helst magert kött som kyckling)
  • Ägg
  • Böner, linser och kikärtor
  • Yoghurt (försök att välja magra varianter utan så mycket socker)

TIPS: Läs mer om våra smoothies med högt protein- och fiberinnehåll.

Hålla vikten – Tips 5

Få tillräckligt med sömn

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för att hålla vikten. Lite eller dålig sömn över tid kan påverka hormonerna som är kopplade till aptitkontroll – lite sömn kan därför leda till ökad aptit.
Om du sover dåligt bör du hitta sätt att justera dina vanor. Ta kontakt med din läkare om du har frågor.

Hålla vikten – Tips 6

Reducera stressen

Att kontrollera stressen är viktigt för att hålla vikten. Mycket stress kan öka mängden av hormonet kortisol, som också är kopplat till aptit. Stress kan också bidra till impulsiva matvanor som kan leda till dåliga matval.

Läs mer om Nyttig mat på resan

Hålla vikten – Tips 7

Hitta stöd från andra

Det kan vara svårt att hålla vikten på egen hand. Försök därför att hitta stöd från andra, som kan motivera dig till att fortsätta med din nyttiga livsstil. Du kan till exempel hitta en träningspartner eller någon med samma viktmål som dig själv. Om stödet kommer från en familjemedlem, personlig tränare, en vän eller dietist spelar ingen roll. Det som är viktigt är att du har någon annan än dig själv att stötta dig mot.

Nutrilett har massvis med inspirerande läsning för dig som önskar att hålla vikten: Läs mer här

Hålla vikten – Tips 8

Förbered dig på mindre återfall

Det kan komma många situationer då det är svårt att vara nyttig, till exempel på semestern eller vid sociala tillfällen. Därför är det viktigt att du är förberedd på att det kan hända, och hur du ska tackla det om det händer. Försök då att tänka tillbaka på vilka situationer som har lett till att du inte har tagit det valet som du skulle önskat, så att du kan skapa en plan på hur du ska hantera liknande situationer i framtiden.
Kom ihåg: Alla kan ha en dålig dag. Häng inte upp dig på det, utan fokusera istället på hur de nästa måltiderna eller det nästa träningspasset kan bli bättre.

Hålla vikten – Tips 9

Använd våg

Att använda en våg är ett värdefullt hjälpmedel för att hålla vikten. Det ger dig en uppfattning av om du håller vikten, så att den inte smyger sig på igen. Vi rekommenderar inte att väga dig varje dag, då vikten ofta varierar med flera hundra gram dagligen. Veckovis eller månadsvis vägning är mer relevant för att få ett mer långsiktigt perspektiv på om du kan hålla vikten.

Hålla vikten – Tips 10

Var konsekvent

Att vara konsekvent i dina val är den sista nyckeln till att hålla vikten. Håll dig därför till en diet som du vet att du kan leva med under en längre tid.

Smoothies

Bästsäljare