hopprep traning

Effektiv och enkel träning med hopprep

Hoppa hopprep är helt enkelt en effektiv, enkel och kul träning som du kan göra var du än befinner dig. Här ska vi svara på alla dina frågor om träning med hopprep. Häng med och börja hoppa!

Letar du efter en träningsform som du kan göra var som helst och som aktiverar hela kroppen? Prova att hoppa hopprep! Träning med hopprep passar både nybörjare och den som brukar tränar, och det enda du behöver är ett rep.

Är hopprep bra träning?

Ja! All träning är bra för att komma i form. Träning med hopprep ökar din förbränning av kalorier och tränar många av kroppens muskelgrupper. Du tränar upp din kondition och samtidigt övar du upp din balans och styrka. Inom en del sporter, till exempel olika kampsporter och boxning, används hopprep som en uppvärmning inför ett träningspass och för att träna koordinationen mellan händerna och fötterna, men hopprep kan också fungera som ett eget träningspass.

Hur länge ett träningspass ska vara beror alltså på hur du vill använda hopprepet. De stora fördelarna med att hoppa hopprep som träningsform är att det är enkelt att börja och komma igång, att det kan användas överallt, både inomhus och utomhus, och att det väger lite. Du kan alltså enkelt ta det med dig vart du än ska åka.

Olika övningar med hopprep

Det finns många övningar som ger bra träning med hopprep. Tekniken att hoppa hopprep är enkel och passar de flesta. Kom bara ihåg att hela tiden hålla dina knän mjuka för att undvika skador.

En enkel hoppövning med hopprep är att jogga på stället samtidigt som hoppar över repet. Vill du göra övningen lite tuffare kan du göra höga knälyft samtidigt eller hoppa från sida till sida. Tänk dig att du åker slalom och håll ihop benen medan du hoppar.

Du kan också hoppa som om du var ute i längdskidspåret och hoppa med växelvis fram och bak med fötterna, eller hoppa på ett ben. Hoppa på en fot en eller två gånger och byt sedan till andra benet och hoppa en eller två gånger på det. Prova gärna också några krysshopp där du helt enkelt korsar armarna framför kroppen.

För att få ihop ett helt träningspass kan du enkelt göra ett träningsprogram där du varvar dessa övningar. Gör varje övning en till två minuter och kör igenom hela programmet två eller tre gånger.

Här finns fler tips på övningar för smart och enkel hemmaträning och bra övningar som passar dig som vill gå ner i vikt.

Hur långt ska ett hopprep vara?

För att övningarna med hopprep ska vara så effektiva som möjligt gäller det att välja rätt längd på repet. Hur långt ska då ett hopprep vara? Lägg det på marken och ställ dig på mitten av repet. Ta tag i handtagen och om repet då når upp till dina armhålor är det alldeles lagom långt.

Träna hela kroppen med hopprep

Träning med hopprep är suverän cardioträning men faktiskt också en bra styrketräning. Armarna, både biceps och triceps, får ett träningspass men också mage, ben och rumpa. Det är alltså en träningsform som alldeles utmärkt fungerar som ett effektivt träningspass för hela kroppen. Det ökar också din förbränning, hoppar du i tio minuter kan du räkna med att förbränna ungefär hundra kalorier.

Glöm inte bort att äta något före träningspasset för att få lite extra energi. Här hittar förslag på smarta mellanmål som passar bra vid träning.

Bästsäljare