Kom i form med hjälp av träning

Att träning kan främja viktnedgång är inga nyheter för de allra flesta. Det kan däremot vara svårare att veta vilken typ av träning man ska välja för att få en så hög energiförbrukning som möjligt, och hur ofta man behöver träna för att få resultat. Här får du bra guidning i hur du kan tänka kring din träning när du vill gå ner i vikt.

För att höja din energiförbrukning är träning ett bra och viktigt komplement som dessutom ger hel del andra hälsofördelar på köpet utöver en eventuell viktnedgång. Motion kan också upplevas ge ökad energi och har visat sig ge positiva effekter på det allmänna välmåendet.

Vilken typ av träning hjälper för viktnedgång?

Träning innebär generellt att energiomsättningen i kroppen ökar. Hur mycket beror dock på typen av aktivitet, kondition, kroppsstorlek och kroppssammansättning. Att varva konditionsträning med styrketräning är den bästa kombinationen för att få en så allsidig träning som möjligt. Uthållighetssporter som till exempel cykling, löpning och skidåkning är bra träning för den som vill gå ner i vikt eftersom dessa träningsformer på ett effektivt sätt ökar intensiteten vilket ger en högre syreomsättning och därmed energiförbrukning. Även powerwalks är en bra motionsform. Om du inte vet var du ska börja kan en bra start vara att börja promenera dagligen för att få kroppen i rörelse. Utöver vanlig daglig rörelse finns det nationella rekommendationer som önskar att vuxna är aktiva minst 30 minuter per dag. Detta med en måttlig eller hög intensitet. Mer fysisk aktivitet ger fler fördelar. Exempelvis rekommenderas 60 minuter per dag med måttlig eller hög intensitet för att förebygga viktökning.

Styrketräning kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Det är som sagt inte bara konditionsträning som är bra när man vill förlora kilon, utan även styrketräning bidrar till en hälsosammare kropp. Förutom att energiomsättningen ökar under träningspasset pågår även en ökad energiförbrukning efter avslutad aktivitet. Detta har visats för både konditions- och styrketräning. Hur stor denna effekt är varierar och beror bland annat på individuella skillnader, men även på träningens varaktighet och intensitet.

Hur ofta behöver man träna?

Hur mycket man behöver träna för att en viktnedgång ska ske snabbare är både individuellt och beroende på vilken typ av träning man väljer, men ett träningspass 2-4 gånger per vecka kan vara bra att sikta på. Utöver detta är det bra att även försöka få in vardagsmotion och regelbundna promenader, särskilt om du har ett stillasittande arbete och vardag i övrigt. Det är dock viktigt att komma ihåg att den bästa motionen alltid är den som blir av, så om du inte får till ett pass i gymmet är det bättre att ta en kort promenad istället för ingenting alls. Att förändra kost- och levnadsvanor är sällan gjort i en handvändning, så tålamod och beslutsamhet är två viktiga ingredienser i din viktresa.

Bästsäljare