Bra mat innan träning

Det är viktigt att äta en balanserad kost fördelad över hela dagen, men när du tränar kan det vara särskilt bra att tänka lite extra på vad du äter innan ditt träningspass för att orka prestera och få bra resultat av dina insatser. Både när och vad du äter innan ditt träningspass påverkar nämligen din kropp.

Att träna på tom mage ger dig sämre förutsättningar att orka ta i och prestera ordentligt under själva passet, men på samma sätt kan det kännas tungt och obekvämt att träna för nära inpå en större måltid. Att äta rätt livsmedel vid rätt tidpunkt är alltså nyckeln till framgång här.

Ladda upp i rätt tid

Hur lång tid innan träningspasset man bör äta är till viss del individuellt och beror på hur känslig man är för att äta nära inpå fysisk aktivitet, samt vilken typ av träningspass man har framför sig. Ett långt eller högintensivt träningspass kräver mer energi än ett kort och lågintensivt pass. En bra tumregel brukar vara att äta ett ordentligt mål mat ungefär tre till fyra timmar innan träningspasset för att fylla på energi i muskelcellerna så musklerna orkar arbeta. Har du ett hårt och långt pass framför dig kan det vara en bra idé att äta något rejält cirka tre timmar innan träningen, och sedan fylla på med ett litet mellanmål en stund innan.

Proteinrik mat bra innan träningen

Vad du äter innan träningen beror lite på vad du har för målsättning, men generellt sett är det bra att försöka undvika mat som tar lång tid för kroppen att bryta ner eftersom blodsockret då sjunker och man lätt känner sig trött och inte orkar träna på en högre nivå. till exempel fett- och fiberrika livsmedel, Om ditt mål är att gå ner i vikt är det bra att undvika kolhydrater innan träningen så kroppen förbränner fett istället för kolhydrater. Satsa istället på proteinrik mat.

Exempel på livsmedel som innehåller mycket protein

  • Bönor
  • Kyckling
  • Linser
  • Tonfisk
  • Kvarg
  • Ost
  • Ägg

Mellanmål som ger energi

Om det var några timmar sedan du åt din senaste måltid, kan du ungefär en timme innan träningspasset fylla på energidepåerna med ett litet mellanmål för att få extra energi och hålla jämnt blodsocker. Bra mellanmål innan träningen kan till exempel vara en frukt eller en grov macka med keso och några skivor gurka, eller varför inte en Nutrilettbar eller en Nutrilettsmoothie (Måltidsersättning för viktkontroll) – de innehåller allt du behöver i en måltid.

Bästsäljare