Optimera din fettförbränning med rätt kost och träning (och några smarta knep)

Fettförbränning sker i de flesta av kroppens celler men framförallt i musklerna. Genom att äta och träna rätt kan du öka kroppens ämnesomsättning och optimera din fettförbränning. Det innebär att det du äter omsätts till energi utan att det lagras som fett i din kropp.

Kosten är avgörande för fettförbränningen

Rätt sorts mat och rätt mängd mat är en förutsättning för att din fettförbränning ska fungera optimalt. Ett alltför lågt energiintag kan försätta kroppen i svältläge och risken finns att du tappar muskler istället för fett.

Fettförbränning: fleromättade och enkelomättade fettsyror

Äter man mer fett blir kroppen också bättre på att utnyttja fett som energikälla. Därför bör du äta:

  •       avokado och oliver
  •       avokadoolja, olivolja och rapsolja
  •       hasselnötter, jordnötter, pekannötter och pistagenötter
  •       linfrön, sesamfrön och solrosfrön

Läs mer om fetternas positiva egenskaper och ta del av goda och nyttiga recept.

Fettförbränning och kolhydrater

Kom ihåg – du behöver inte utesluta kolhydrater helt och hållet, eftersom de är en viktig källa till en bra och hälsosam kost. Välj bra kolhydrater med högt fiberinnehåll, och som gärna är så lite processade som möjligt.

Träning som gynnar fettförbränning

Träning är bra för både kropp och knopp, och kan hjälpa dig att nå ditt viktmål. Variera din träning och hitta en träningsform som du trivs med och tycker om. Här går vi igenom de vanligaste träningsformerna som höjer fettförbränningen.

Högintensiv träning och puls på 70-80% av maxpuls

När pulsen ligger på 70-80 % av din maxpuls som den gör vid högintensiv träning som exempelvis löpning, cykling och spinning, gärna i intervaller, bränner du framförallt kolhydrater. Högintensiv träning är grymt för fettförbränningen.

Styrketräning

Även styrketräning, framförallt den tunga varianten, gynnar fettförbränningen även efter träningspasset. Träna stora muskelgrupper som säte, lår och rygg och lyft tungt för att bygga på musklerna. Kör tio repetitioner och vila 20-30 sekunder mellan varje set. Upprepa tre gånger.

Promenad

Den lågintensiva promenadens förmåga till fettförbränning är god och pågår till skillnad från högintensiv träning och styrketräning under träningspasset. En powerwalk gör definitivt skillnad för förbränningen om den sker på regelbunden basis.

Här hittar du mer information om träningsformer som maxar fettförbränningen och tips på mellanmål som kroppen behöver vid olika typer av träning och vad du ska äta efter din träning.

Fettförbränning med fokus på mage

Visst vore det fint om det fanns en träningsform eller kost som gjorde att fettet på mage försvann för gott? Någon fettförbrännande universalkur för magen finns inte. Men, det finns flera faktorer som gemensamt gör stor skillnad för fettförbränningen och kan eliminera fettansamlingen på magen.  Det går tyvärr inte att bränna fett på ett specifikt ställe på kroppen. När man går ner i vikt är det kroppen själv som ‘’bestämmer’’ var på kroppen fettet förbränns först. Om du önskar att förbränna fett på magen, måste du vänta tills det förbränns i samband med en allmän viktminskning. Kom ihåg att träna magmusklerna och kärnmuskulaturen regelbundet.

Bort med sockret, in med grönsaker

Snabba kolhydrater innehåller tomma kalorier som ger oss energi utan näring vilket i sin tur inte är att föredra vid viktnedgång. Det påverkar i sin tur kroppens hormoner som ökar fettdepåerna. Så, ut med sockret och minska på pastan, riset, potatisen och brödet. Öka istället mängden grönsaker, varför inte i form av dessa goda sommarsallader?

Hört talas om ölmage?

Alkohol ökar produktionen av stresshormonet kortisol som gör att kalorierna du inte gör av med hamnar på din kropp. Och ledsen, men det gäller inte bara öl. Även vin och sprit har denna ogynnsamma effekt på fettförbränningen. Dra ner på alkoholen och drick kolsyrade drycker istället. Låt en och annan smoothieglass slinka ner också.

För lågt kaloriintag – ett big no no för fettförbränningen

Du drar ner på kalorierna i tron om att du kommer minska i vikt och öka fettförbränningen. Stopp! En hög fettförbränning kräver muskelmassa, men den minskar om du går på för lågt kaloriintag. Ta hjälp av Nutriletts produkter och recept för att ligga på rätt energiintag och gå ner på ett tryggt sätt. Du kan även förstå effekten av ett lågt kaloriintag bättre genom att läsa våra artiklar om periodisk fasta som bygger på att man under vissa perioder minska sitt kaloriintag.

Bästsäljare