keto diet för nybörjare

Keto-diet för nybörjare

Vad är egentligen en keto-diet? Kort och gott är det en diet, låg på kolhydrater, som kan hjälpa dig att förbränna fett mer effektivt. I den här artikeln berättar vi mer om dieten och dess fördelar kring viktminskning, hälsa och välmående.

Vad är en keto-diet?

Ordet ”keto” i en ketogenisk diet kommer från att denna diet tillåter kroppen att producera små molekyler som kallas för ketoner. Dessa molekyler fungerar som ett alternativt bränsle för kroppen, och används när det är brist på blodsocker.

Ketoner produceras då du äter väldigt få kolhydrater och en måttlig mängd proteiner. Detta beror på att det då inte finns några kolhydrater som kan brytas ner snabbt av kroppen till blodsocker, vilket får kroppen att att använda sitt alternativa bränsle – ketoner. Dessa ketoner kommer från fett och är bland annat ett effektivt bränsle för hjärnan.

Under en keto-diet byter därför kroppen bränsle till fett som producerar ketoner. När kroppen producerar ketoner går den in i ett metaboliskt tillstånd som kallas ketos. Då insulinnivåerna blir mycket låga kan fettförbränningen öka. Denna diet är därför bra för dig som vill gå ner i vikt. (Ketodieten är en diet som inte passar alla, männsikor som är aäldre, har diabtets eller förbränningssjukdomar. eller som behandlas med läkemedel för olika systemsjukdomar bör rådgöra med läkare innan förändringar i diet.)

Vad ska du äta på en keto-diet?

Det finns mycket mat och dryck du kan avnjuta under en keto-diet. Typiska livsmedel är:

  • Naturliga fetter såsom smör och olivolja
  • Kött, fisk och skaldjur. Dessa livsmedel är ketovänliga, men kom ihåg att en ketodiet inte bör innehålla för mycket protein och du behöver därför inte stora mängder kött fisk eller ägg . Överskott av protein (mer än kroppen behöver) omvandlas till glukos, vilket gör det svårare att nå ketos.
    Kom ihåg att att bearbetat (konserverat) kött, som korv, pålägg och köttbullar ofta innehåller tillsatta kolhydrater.
  • Ägg och ostar.
  • Grönsaker – men som växer över marken såsom tomater, sallad, gurka, broccoli, kål, avokaade och spenat. Alla dessa innehåller betydligt färre kolhydrater än de som växer under jord såsom morötter och lök.
  • Vatten, kaffe, te eller ett tillfälligt glas vin.

Vilken mat ska du undvika under en keto-diet?

Vad ska du då undvika för att nå ketos? Huvudregeln är: undvik att äta för mycket kolhydrater. Vanligt är att hålla sig kring ett kolhydratintag under 50 gram per dag, under en keto-diet borde det vara under 20 gram. Ju färre kolhydrater, desto mer effektivt verkar det vara att nå ketos.

Mat som ska undvikas på en keto-diet är bröd, pasta, ris, potatis, frukt, öl, läsk, juice och godis/sötsaker. Alla dessa livsmedel är höga på kolhydrater.
Undvik också att dricka mjölk eftersom mjölksockret snabbt fyller på med kolhydrater. Undvik också yoghurt med låg fetthalt, särskilt eftersom de ofta innehåller massor av tillsatta sockerarter.

Kom ihåg: Maten bör främst innehålla fett, och endast måttligt med protein, eftersom överskott av protein också kan omvandlas till blodsocker i kroppen.

Hur lågkolhydrat är en keto-diet?

Ju färre kolhydrater du äter, desto effektivare verkar det vara för viktminskning under en keto-diet. Dieten bygger på en väldigt strikt lågkolhydratdiet, som helst ska innehålla mindre än 20 gram kolhydrater per dag, något som brukar ge bra effekt.

Keto-recept

Här är 5 exempel på keto recept, baserat på ett lågt intag av kolhydrater. Dessa low carb-recept smakar bra, är lätta att tillaga och passar bra till din diet. Här hittar du fler Keto-recept!

Lasagne med squash 

Detta är en lasagne gjord på squash som är låg på kolhydrater, och en hälsosammare version av lasagne. Ät med gott samvete och få en ny smakupplevelse. Receptet räcker till 4 portioner.

Bröd med mandelmjöl 

Ett bröd lågt på kolhydrater, bakat på mandelmjöl. Brödet är naturligt glutenfritt på grund av mandelmjölet och det är lätt att tillaga. Receptet räcker till 7 portioner.

Blåbärspaj 

Enkelt recept på blåbärspaj utan gluten, mjölk och laktos. Den är även vegansk och smaka helt fantastiskt! Receptet räcker till 8 portioner och tar bara 30 minuter att förbereda.

Smoothie med vattenmelon 

En fräsch smoothie med en touch av jordgubbe. En otroligt färsk sommar-smoothie med endast 64 kalorier per portion. Receptet räcker till 1 smoothie.

Vegetarisk Pizza 

Pizza med få kolhydrater där du kan variera med olika toppings – den är också vegetarisk. Pizzan räcker till 2 portioner.

Bästsäljare