Mat som hjälper dig att gå ner i vikt. Foto.

Maten som hjälper dig att gå ner i vikt

För att gå ner i vikt måste du äta mindre kalorier än du gör av med. Det kan låta enkelt, men alla som har försökt att gå ner i vikt vet att det inte är så enkelt som det låter.

I den här artikeln får du många bra tips på mat som ger en långsiktig och hälsosam viktnedgång, och vilken mat du ska undvika. Du får också läsa om när och hur ofta du ska äta mat för att gå ner i vikt.

Mat och viktnedgång – en riktig utmaning

Våra moderna liv inbjuder och uppmuntrar oss att äta lite för mycket och röra oss lite för lite, men att väga för mycket – eller för lite – är inte hälsosamt och ökar risken för olika sjukdomar. Övervikt och fetma är faktiskt ett av våra mest allvarliga folkhälsoproblem. På Livsmedelsverket kan du räkna ut ditt BMI, Body Mass Index. Det är ett internationellt mått som WHO tagit fram för att uppskatta övervikt och fetma. Maten är en viktig pusselbit för att gå upp/ner i vikt och är det ska vi titta närmare på nu.

Vad ska man äta för att gå ner i vikt?

Att äta fiberrika livsmedel som till exempel fullkorn, baljväxter, grönsaker, bär, frukt och nötter kan hjälpa för att hålla en hälsosam vikt, medan för mycket vitt bröd, pasta samt livsmedel och drycker med mycket socker kan göra det mer utmanande. Sockerrika livsmedel och raffinerade spannmålsprodukter är ofta både energirika och näringsfattiga. Ingen bra kombination för den som vill uppnå en viktminskning. De är vanligtvis fiberfattiga och mättar sämre. Det viktiga är dock att komma ihåg att det handlar om att hitta en bra balans mellan hur mycket man äter och hur mycket man rör på sig, alltså hur mycket energi man får i sig och hur mycket energi man använder. Energi mäts i kilokalorier, som oftast förkortas till kalorier.

Tips på mat för att gå ner i vikt

Det finns ingen metod eller diet som passar alla. Du måste helt enkelt hitta ett sätt som passar just dig. Vill du äta mat för att gå ner i vikt snabbt kan Dr Michael Mosleys 800-metod fungera som en kickstart, eller så kanske periodisk fasta kan vara något för dig. Tänk dock på att det tar tid att bryta ett beteende och ändra sina matvanor, men det går! Här nedan får du tips på mat som är bra att äta för att gå ner i vikt och mat som hjälper dig att hålla vikten:

  • Grönsaker, rotfrukter och bönor innehåller få kalorier och du kan därför äta mycket av dessa livsmedel utan att få i dig för mycket energi.
  • Broccoli, kål, linser och ärtor ger mycket fibrer och näring utan att ge mycket kalorier. Du känner dig snabbt mätt och behåller mättnadskänslan längre.
  • Fullkornsprodukter är vanligtvis mer näringsrika och mättande.
  • Fisk, fågel och ägg är bra proteinkällor till skillnad mot processade livsmedel som korv och charkuterier som bland annat innehåller mycket salt och mättat fett.
  • Mättat fett som finns i bland annat smör, grädde och ost innehåller mycket energi men är inte bra för hälsan i för stora mängder. Omättade fetter är bättre för hälsan och återfinns i bland annat olivolja, rapsolja, mandlar och avokado.

 

Några sista råd

Tycker du att du äter lagom mycket men ändå inte går ner i vikt? Skriv ner allt du äter under några dagar. Då ser du också alla kalorier du får i dig utan att tänka på det. Kanske en chokladbit i mataffären, en för stor portion till middagen eller läsk i stället för vatten till lunch?

Ät regelbundet, och med regelbundet menar vi att du ska äta frukost, lunch och middag samt två mindre mellanmål mellan måltiderna. Ett matschema hjälper dig att få struktur på ditt ätande. Här finns tips på en smart matplan. Och till sist – rör på dig och rör på dig varje dag!

Bästsäljare