Periodisk fasta – Vad är det?

Periodisk fasta – Vad är det?

Periodisk fasta, också kallad intermittent fasting, är en mycket populär diet som kan utföras på olika sätt. Här berättar vi lite mer om vad periodisk fasta är och hur den fungerar i praktiken.

Vad är periodisk fasta?

Det finns flera varianter av periodisk fasta, men det går i huvudsak ut på att du kan äta det du vill inom en specifik tidsram. För många leder det tidsbegränsade ätfönster till att man äter mindre under loppet av en dag eller en vecka och därför går ner i vikt.

Hur fungerar periodisk fasta?

Det finns som sagt olika varianter av periodisk fasta men de två mest kända varianterna är en tidsbegränsad fasta där man fastar mellan 12–16 timmar per dygn, samt modifierad fasta, mest känd som 5:2-dieten.

16:8 fastan går ut på att man fastar 16 timmar på dygnet och har ett ätfönster de resterande 8 timmarna. I teorin kan du äta det du vill i 8 timmar, men för att lyckas med viktminskningen är det viktigt att man inte äter mer än vad man förbrukar under en dag. En näringsrik och balanserad kost fortfarande är dessutom viktigt för att kroppen ska fungera optimalt och för mentata välmående. Du kan själv välja när ditt ätfönster ska gälla och många väljer att äta mellan kl 12.00–20.00.

Här kan du anpassa så att det funkar för dig. Några väljer att bara äta en stor måltid under loppet av 8 timmar men du väljer som sagt det som passar ditt ätmönster bäst. Om du äter en måltid eller fyra spelar ingen roll så länge kaloriintaget inte överskrider det du förbrukar under en dag.

5:2 diet

Dieten går ut på att du kan äta vad du vill i 5 dagar och ”fasta” i 2 dagar. På fastedagarna ska du inte äta mer än 500–600 kalorier per dag.

5 steg för nybörjare på 5:2-dieten

För att lyckas med viktnedgång med 5:2-dieten är det viktigt att man inte äter mer än man förbränner på ätdagarna, och att man undviker för mycket aktivitet på fastedagarna.

Veckomeny för dig på 5:2-diet

På fastedagen är det viktigt att fokusera på energifattig men näringsrik mat. Proteinrika livsmedel med lägre fetthalt, råvaror med högt fiberinnehåll och rikligt med grönsaker är något som kan vara bra att äta mer utav dessa dagar. Nutrilett har bars som passar perfekt för dagarna när intaget är lågt. Här kan du läsa mer:

Varför periodisk fasta?

När man ger sig själv ett ätfönster under periodisk fasta kan det bli enklare för många att inte överäta under dagen och kvällen. För många kan den här typen av dieter vara ett bra sätt att vänja kroppen vid att inte äta hela tiden, samtidigt som man blir mer observant på vad man äter och hur mycket man äter.

Man går som sagt inte ner i vikt med någon diet om man konsumerar mer energi än man förbrukar under loppet av en dag.

Periodisk fasta – hur länge?

En tidsbegränsad fasta är den typen av periodisk fasta som är lättast att hålla på med under en längre period i och med att kroppen snabbt vänjer sig vid förändringen i kosthållningen.

Däremot kommer 5:2, där det två dagar i veckan nästan inte finns någon energi, att vara svårare att hålla på med under en längre tid för många människor, särskilt om man har en aktiv livsstil.

Hur länge man bör stå på diet är upp till var och en men många håller på så länge som det tar att nå sin idealvikt eller sitt uppsatta mål. Glöm dock inte känna efter hur du mår och lyssna på kroppen.

Bästsäljare