Gå ner i vikt med 8/800-metoden

Kickstarta din viktminskning med Mosleys diet

Har du bestämt dig för att gå ner i vikt och vill hitta en diet som kan ge effektiva resultat och kan hjälpa dig att upprätthålla en sund livsstil på lång sikt? Då kan Dr Michael Mosleys 800-metod vara något för dig. Det är en variant på den kända 5:2-dieten, men istället för att äta 500 kcal två dagar i veckan äter du 800 kcal samtliga dagar i två till 12 veckor innan du går över nästkommande steg. I den här artikeln tittar vi närmare på denna effektiva viktminskningsmetod för att du ska få ett bättre hum om dess upplägg, fördelar och nackdelar samt tips på hur du kan fortsätta att leva hälsosamt efter uppstartsveckorna. Lycka till!

Vad grundar sig 8/800-metoden på?

Dr Michael Mosley är grundare av den välkända 5:2-metoden som har hjälpt många människor världen över att nå sina viktmål och skapa en hälsosammare livsstil. Mosleys stora intresse för kost och livsvanor fick honom att titta närmare på om han kunde bota sin diabetes endast med hjälp av det han stoppade i sig. Han tog då fram en blodsockerdiet som han kombinerade med 5:2-dietens periodiska fasta och kallade denna nya metod för 8/800-metoden – en diet som grundar sig i att äta 800 kcal per dag.

Varför man har valt just 800 kalorier bygger på en forskningsstudie, utförd år 2018 och publicerad i The Lancet, där cirka 300 personer med diabetes typ två fick testa antingen att äta 800 kalorier om dagen eller att följa konventionella kostråd. De personer som åt 800 kcal per dag hade efter ett år gått ner 10 kilo i snitt och dessutom fått ner sitt blodsocker på stabila nivåer, utan medicinering.

Utöver dessa forskningsresultat påpekar Dr Mosley att mängden 800 kalorier är tillräckligt hög för att vara hållbar och hanterbar, men samtidigt tillräckligt låg för att trigga igång flera metaboliska förändringar i kroppen. Det är helt enkelt det gyllene talet för en framgångsrik viktminskning och för att hålla blodsockervärdet på normala nivåer.

Så fungerar 8/800-metoden i tre steg

Steg 1

För att kickstarta din nya diet ska du under det första steget av 8/800-metoden, som varar under minst två och högst 12 veckor, äta max 800 kcal per dag.

Den andra ”regeln” inom 8/800-metoden är att dessa 800 kalorier ska intas under ett visst ätfönster, gärna på 12 timmar. Vilka timmar detta ätfönster ska befinna sig inom bestämmer du själv, men det är viktigt att äta samtliga av dagens måltider under denna tid för att uppnå fördelarna med bland annat bättre kolesterolvärden och lägre blodsockernivåer.

Steg 2

De första veckorna har du möjlighet att gå ner i vikt snabbt, men under steg två av dieten är det dags att sakta ner viktminskningsprocessen genom att börja äta 800 kalorier endast två dagar i veckan. Detta för att upprätthålla din nya vikt och på ett kontrollerat sätt vänja kroppen vid de nya hälsosamma och långsiktiga kostvanorna. Här bygger metoden alltså på samma grund som 5:2-dieten med två fastedagar i veckan, men istället för att äta 500 kcal får du äta 800 kcal dessa dagar. De resterande fem dagarna ska du äta enligt den näringsrika Medelhavsdieten med livsmedel så som fet fisk, baljväxter, fiberrika grönsaker, magert kött och nyttiga fetter och undvika snabba kolhydrater. Medelhavskost har nämligen visat sig vara fördelaktigt för både övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar och fungerar bra i kombination med den periodiska fastan.

Steg 3

Målet med 8/800-metoden är att etablera ett hälsosamt kostmönster som du kan upprätthålla under hela livet och en vikt som håller på lång sikt. När du känner dig redo att fasa ut de två fastedagarna går du därför över till steg tre som helt enkelt går ut på att du fortsätter att äta helt enligt medelhavskosten.

Då ska du undvika 8/800-metoden

Även om 8/800-metoden kan hjälpa dig att snabbt gå ner i vikt finns det vissa saker att vara uppmärksam på. Du bör till exempel undvika steg ett om du är gravid, ammar, är under 18 eller har haft ätstörningar. Du bör också rådgöra med din läkare om du har en sjukdom eller medicinerar för något. Skulle du tillhöra någon av dessa grupper kan du istället gå direkt till steg två av dieten, alltså till den periodiska fastan där viktminskningen inte sker lika snabbt, utan mer gradvis – men självklart endast om din läkare rekommenderar detta.

Fördelar och nackdelar med att äta 800 kalorier om dagen

Nedan följer några av de främsta fördelarna med 8/800-metoden:

  • Du kan gå ner i vikt snabbt – effektiv diet som ger direkta resultat
  • Passar utmärkt som kickstart på en viktminskningsresa vilket hjälper dig att hålla igång motivationen
  • Du får möjlighet att etablera en hälsosam livsstil och lära dig nya recept på hälsosam mat som du har nytta av hela livet
  • Dieten fungerar lika bra för både kvinnor och män i vuxen ålder, men kvinnor som ammar eller är gravida bör rådgöra med läkare innan de påbörjar dieten

Nedan följer några av de främsta nackdelarna med 8/800-metoden:

  • Det kan kännas tungt under de första dagarna innan du har vant dig vid det låga kaloriintaget
  • Du måste vara fullt frisk för att äta enligt 8/800-dieten
  • Utan långsiktig plan riskerar du att gå upp i vikt efter den första eller andra fasen
  • Det kan vara svårt att få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, så det är viktigt att dina 800 kcal kommer från näringsrik mat

Bästsäljare