inte ner i vikt

Varför går jag inte ner i vikt?

Vikten står stilla och du vet inte varför? Det kan finnas många grunder till att du inte går ner i vikt. Vi har listat de vanligaste orsakerna till att man inte går ner i vikt.

Du har ingen plan

Många startar sin viktnedgång utan att sätta en plan. Varför önskar du att gå ner i vikt? Hur mycket ska du gå ner i vikt? När ska du starta? Vad ska du äta? Hur ska du lyckas? När ska du träna? Vad ska du träna? Detta är frågor som du ska ställa dig innan du påbörjar din viktnedgång. Det är viktigt att hitta den bästa metoden för dig och din kropp.

Du får i dig mer kalorier än vad du förbränner

Äter du egentligen sund mat?

Vi tänker kanske alla att vi äter ganska sunt. Vi tänker kanske att vi äter mer sunt än de flesta, som kollegor, vänner och familj. Men frågorna du egentligen bör ställa dig är: Är det egentligen riktig mat för viktnedgång? Är halva tallriken fylld med grönsaker? Får du i dig rikligt med fiber? Får du i dig rikligt med protein?

Äter du för mycket sund mat?

Fullkornsprodukter, olivolja, avokado, nötter och liknande är sunt och bör ingå i ett varierat kosthåll. Trots det är det fullt med kalorier, och vi måste fortfarande tänka på hur mycket vi får i oss. Om vi exempelvis äter en kycklingsallad med frön, fetaost, avokado, olja och grovt bröd, så innehåller detta väldigt goda näringsämnen, men mycket kalorier.

Äter du för mycket dietprodukter?

Produkter som inte innehåller tillsatt socker är nödvändigtvis inte kalorisnåla. Det innebär att du inte kan frånse dessa om du önskar att gå ner i vikt.

Tar du in samma antal kalorier som du har förbränt på träning?

När du tränar så förbränner du kalorier, och därför är också träning en viktig del av viktnedgången. Men många överskattar antalet kalorier man förbränner på ett träningspass. Kanske känner du igen dig: ”Jag har ju tränat, så då kan jag äta den glassen”. Endast träning vill sällan hjälpa dig att gå ner i vikt, men i kombination med ett sunt och balanserat kosthåll kommer du kunna uppnå de resultat du önskar.

Läs också: Nyttig Lasagne

 

Du håller dig inte till din diet över en längre tid

Det kan ta tid innan man ser resultat. Tyvärr har många dåligt tålamod och skulle helst se att viktnedgång händer över en natt. Äter du riktigt, och tränar bra över en längre period så kommer du uppnå resultat.

Du äter inte tillräckligt mycket

Du äter kanske väldigt lite under en dag? För lite mat kan sätta metabolismen ur balans, alltså kommer kroppens respons vara att bromsa förbränningen. Genom att minimera portionsstorlek kan detta också leda till ett ännu större sötsug.

Du är stressad

Stress ökar hormonet kortisol, som stimulerar aptiten. Kortisol kommer också att bryta ner muskelmassan, som är viktig för din förbränning.
Kom ihåg att en aktivitet eller träning kan minska stress i kroppen.

Du sover inte tillräckligt

Sömnbrist kan påverka viktnedgång på många sätt.
1. Mindre sömn betyder att man är vaken längre, och ökar chansen till en extra måltid under kvällen.
2. Kvällsmåltider förbränns inte lika effektivt under kvällen och det är större sannolikhet att det lagras som fett.
3. Sömnbrist kommer också påverka hormonnivån som ger ökad aptit.

Och nu?

Viktnedgång är långt ifrån enkelt. Skriv ner allt du äter under 4 dagar, så kommer du att få en idé om hur mycket du får i dig. Fråga om hjälp från nära och kära, och försök att ha tålamod. Hitta dina anledningar till att du inte går ner i vikt. Du är själv experten i ditt liv!

Läs också: Unna dig något gott

Bästsäljare